Шипрок (Shiprock), или "Крилатата скала" в Навахо, е монолитна, съставена от устойчиви вулканични камъни скала, която стърчи близо 500 метра над пустинната равнина на Навахо Нейшън в Сан Хуан, Ню Мексико, САЩ.

Монолитът е остатък от древен вулкан, който е изчезнал преди около 27 млн. години. Днес от него е останало само гърлото на вулкана, през която магмата е излизала на повърхността.

Тази „врата“ на вулкана вероятно продължава на около 750-1000 метра под повърхността на земята, а отгоре странната й форма се дължи на ерозия на околните скали.

Вижте още тук: Какво има във вътрешността на най-мистериозния кратер на земята

Отличителна черта на Шипрок са дигите – странни образувания, подобни на стени от лава, които излизат от него. Смята се, че това е избликнала от пукнатини в скалата магма по време на вулканично излигване.

След като се охлажда и кристализира в цепнатината, получената каменна структура формира дига. Тези твърди скали са сравнително устойчиви на ерозия, като по този начин и до днес стоят над хоризонта като масивни стени от лава. Има най-малко шест диги, които започват от Шипрок.