Много инвеститори имат склонност към прекомерна търговия на финансовите пазари, водени или от желанието постоянно да са в центъра на действията, или от това да реализират голяма доходност. Това води до така наречаната „свръхтърговия“, присъща за по-емоционалните или по-неопитни трейдъри.

В своята същност свръхтърговията представлява много голям брой сделки, осъществявани от трейдърите и инвеститорите в относителни кратки интервали от време.

Вижте още: Как инвеститорите се самозалъгват?

Свръхтърговията често е предопределена от липсата на яснота за посоката на пазара и се провокира от непрестанните колебания в цените на активите, които карат инвеститорите да влизат и излизат от пазара, често заемайки противоположни позиции една след друга.

Обикновено успешните трейдъри се отличават с търпение и спокойствие и търгуват относително рядко, чакайки настъпването на конкретни обстоятелства за влизане в позиция. Обратното, трейдърите, които попадат в капана на свръхтърговията, са склонни да влизат веднага в избраните от тях позиции, независимо от обстоятелствата, което често инициира сериозни загуби.

Много амбициозни трейдъри не достигат до професионални нива, защото търгуват твърде много. Те чувстват, че колкото повече търгуват, толкова повече шансове имат да направят пари. Това не е така.

Ето три признака, показващи дали търгувате твърде много или не.

Търсите действие

Това означава, че вместо да следвате стратегия с ясни правила и цели, се насочвате към сделки на базата на усет, без статистическа или аналитична обосновка.

Абонирани сте за множество бюлетини

Повечето такива обаче са написани от хора с неясен опит и успех в търговията. Да гледате финансови предавания в търсене на горещи инвестиционни идеи също може да е сериозен признак, че сте изпаднали в капана на свръхтърговията.

Сляпо копирате чужди стратегии

Социалният трейдинг набира все по-голяма популярност през последните години. Да следвате сделките на твърде голям брой трейдъри обаче или да се доверявате на идеите на теливизионни звезди като Джим Креймър, може да е друг тревожен сигнал.

Търгуват за емоцията

Колкото повече сделки правите, толкова по-добре се чувствате. Психолозите наричат това „натрапчиво поведение“, което е слабост във всяка област или професия.

Такива трейдъри съществуват от началото на пазарите и ще ги има винаги. Те често осигуряват добри възможности чрез емоционална реакция на цените, позволявайки на пазарите да стана още по-свръхкупени или свръхпродадени, и осигуряват предимство на тези, които са от другата страна на сделката.

Ако разпознавате някои от горните примери в своето поведение, водете си бележник, за да може да промените начина си на търгуване, ако се налага. Ако сте дисциплинирани и горното не е на дневен ред при вас, то вие сте в добра позиция да се възползвате от трейдърите, които търгуват твърде много.