Китайският юан поевтиня рязко до тригодишно дъно днес, след като Централната банка на страната изненадващо го обезцени, повличайки със себе си австралийския долар и добави потенциален елемент на волатилност към валутните пазари в региона.

В опит да направи износа на страната по-конкурентен и да подкрепи икономиката след изнесените напоследък слаби икономически данни, Централната банка на Китай обезцени юана с близо 2%.

Средната стойност на юана бе определена на ниво от 6.2298 юана за долар, в сравнение с 6.1162 в понеделник. Централната банка вече ще базира средната стойност на котировките на маркетмейкърите и на цената на затваряне от предходния ден.

При спот сделките юанът се обезцени с близо 2% до 6.3360, падайки до най-ниското си ниво от септември 2012 г.

Централната банка на Китай в момента позволява на юана да поскъпва или да поевтиня в рамките на 2% от фиксираната му средна стойност.

Австралийският долар изгуби 1% до 0.7338 щатски долара, изтривайки спечеленото преди това на фина на поскъпването на суровините.

Еврото също поевтиня, въпреки че получи подкрепа на фона на оптимизма, че Гърция е все по-близо до сделка с кредиторите си.

Еврото губи 0.4% до 1.0977 спрямо долара, след като вчера докосна 10-дневен връх от 1.1041.

Доларовият индекс се повиши с 0.3% до 97.451, като почти изтри загубите си от вчера.

Канадският долар падна с 0.6% до 1.3077 спрямо щатския долар, след като вчера нарасна с 1% на фона на повишението в цената на петрола.

Цените на петрола, които влияят сериозно на валути като канадския долар, възобновиха спада си днес. По-слабата китайска валута може да подкрепи износа на страната, но в същото време намалява способността й да внася суровини като петрол.

Доларът остане без промяна на ниво от 124.715 спрямо йената, след като отстъпи от достигнатия вчера връх от 124.785.