Европейската комисия потвърди, че Гърция и международните институции (ЕК, ЕЦБ, МВФ и Европейския механизъм за стабилност) са постигнали споразумение "по принцип" относно новата тригодишна спасителна програма.

Говорителят на ЕК Аника Брайдхарт също така потвърди, че шефът на комисията Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с гръцкия премиер Ципрас и с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле и допълни, че по-късно днес Юнкер ще разговаря и с германския канцлер Меркел, както и с френския президент Оланд.

Брайдхарт отбелязва, че все още е необходимо постигането на политическо споразумение в еврозоната относно договорената гръцка спасителна програма, посочва БНР.

Постигнатото споразумение за нова тригодишна спасителна програма за Атина в размер до 86 млрд. евро ще бъде изпратено до края на деня на гръцкия парламент и се очаква да бъде гласувано в четвъртък (13 август), съобщава електронното издание Ekatherimini.com, цитирайки неназован правителствен източник.

Споразумението, което предвижда поредица от трудни икономически реформи, се очаква да бъде внесено в гръцкия парламент под формата на един законопроект, включващ два члена – единият ще включва подробна тригодишна спасителна кредитна програма и Меморандума за разбирателство и вторият член ще обхваща предварителните действия, които властите в Атина ще трябва да превърнат в закони, за да могат да получат в срок първия транш от новата финансова помощ, допълва гръцкото издание.

След като бе обсъден от парламентарните комисии в сряда, законопроектът ще бъде представен за дебатиране и за гласуване в четвъртък, заяви неназованият гръцки официален представител.

Според вестник Kathimerini постиганото в ранните часове на деня споразумение включва незабавното осъществяване от страна на гръцкото правителство на 35 предшестващи мерки.

Мерките включват промени в данъка върху пристанищния тонажен данък на фирмите-доставчици на стоки, намаление на цените на генеричните лекарства, преглед на системата за социално подпомагане, укрепване на Отряда за финансови престъпления (SDOE), постепенно премахване на ранното пенсиониране, премахването на данъчните облекчения за гръцките острови до края на 2016 година, прилагане на реформите в областта на производствения пазар, предложени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), дерегулирането на енергийния пазар и изпълнението на програмата за приватизация, която е вече в ход, пише изданието.

Ако гръцкият парламент одобри новото споразумение в четвъртък, след това то ще бъде разгледано и одобрено от финансовите министри на еврозоната на среща на Еврогрупата в петък, преди да започне процес по негова ратификация от някои парламенти на отделните страни-членки от еврозоната (в т.ч. от германския Бундестаг).

При положение че всичко върви по план, това ще позволи Гърция да получи навреме първия транш от новата финансова помощ, за да покрие предстоящо на 20 август задължение към ЕЦБ за близо 3.5 млрд. евро.

Гърция се надява първият транш от помощта да бъде в размер на 25 млрд. евро, като 10 млрд. евро от тези средства ще бъдат използвани за рекапитализация на банките в страната, малко над 7 млрд. евро – за връщане на отпуснатия преди време мостов заем от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд на целия ЕС) и над 3 млрд. евро – за покриване на задължение към ЕЦБ на 20-и август. Останалите средства от първия транш ще бъдат използвани от властите в Атина за намаляване на вътрешни правителствени задължения.

Междувременно агенция Reuters оповести някои от основните параметри и мерки, заложени в новата тригодишна спасителна програма за Гърция.