Awaji Yumebutai е комплекс от сгради, състоящ се от конферентен център, хотел и мемориал в град Ауаджи, разположен на остров със същото име в японската префектура Хиого.

Комплексът е проектиран от архитект Тадао Андо. Той е построен на склон на планината, от който почвата е отнета в началото на 1990-те години, за да послужи за развитие на огромно сметище в района на Осака Бей, включително и при изграждането на международното летище Kansai.

Тадао Андо убедил властите да закупи околните земи и да ги превърне в парк. Но преди той може да бъде завършен, силно земетресение разтърсва Аваджи през 1995 г. и района около Кобе, отнемайки живота на повече от 6000 души.

Това принуждава архитекта да ревизира своите строителни планове и Awaji Yumebutai в нещо съвсем различно. Проектът вече включва хотел, конферентен център, малък амфитеатър и ресторанти, както и площади.

Една от най-забележителните части в комплекса е Hyakudanen или "Градината със сто стъпала" - група от 100 цветни лехи, разположени в малки квадратни градини по наклон зад хотела и подредени в мрежа, която се разпростира на няколко нива.

Вижте още: Седем от най-красивите ботанически градини

Има точно 100 квадратни градини, които са украсени с цветя във всеки сезон от годината, служещи като "успокоение на душите на онези, които са загубили живота си в бедствието".

В цялата система от лехи има стъпала, които позволяват всяка една от тях да бъде посетена от туристите. Градината се намира в най-високата точка на комплекса Yumebutai и е свързана с другите части на проекта от 10 метра широка каскада от стъпала и постоянно течаща вода, ограден от стълби, които следват същия режим и наклон.

Асансьор отвежда посетителите до върха на първия голям площад с цветни лехи, където има платформа за наблюдение, откъдето можете да получите 360-градусова гледка към целия комплекс Yumebutai.