Само преди дни Google обяви създаването на компания-майка, в която ще бъдат съсредоточени редица бизнеси, които не са традиционни за търсачката.

Тук попадат продукти като Google X, Calico, Fiber и Life Sciences. Уебсайтът на компанията, наречена Alphabet, е abc.xyz.

Изглежда най-печеливш за момента от новината е мъж на име Даниел Негари. Той е основател и изпълнителен директор на XYZ.com - интернет компания, която държи правата за разширенията .rent, .college и придобилия популярност .xyz.

В компанията на Негари в момента работят 10 души. Той споделя, че от понеделник следобяд насам регистрациите са отчели невероятен ръст. „Ето, за последните 60 секунди имаме 250 регистрации на всевъзможни домейни“, казва още той.

До момента в света има над 350 разширения, но .xyz за момента е най-популярен извън традиционните като .com, .net и др. Общо 1.14 млн. са регистрираните домейни до момента, сочат данни на nTLDstats.

За сравнение, следващото в класацията най-популярни разширения е .science с 326 000 домейна и .club с 278 000 домейна.

Негари отказа коментар каква е сумата, която Google е платила за домейна abc.xyz, като сподели, че това е търговска тайна.

Предприемачът плати 185 000 долара, за да придобие правата за разширението .xyz.