Все повече български абитуриенти избират да следват в чужбина. Какво обаче ги кара да се връщат в България след края на следването?

Велина Христова е преминала през две бакалавърски програми: по „Публична администрация” в Германия и по „Европеистика и международен бизнес” в Холандия. В Португалия пък придобива и магистърска степен по мениджмънт. Близо шест години по-късно и с три западни езика решава да работи в България.

Сега тя е мениджър „Бизнес развитие" в издателство. "Започнах да кандидатствам междувременно и за стажове, и за работа. Имах предложения за много, много интересни стажове в Германия. Тогава получих и предложение за работа в България.

Всъщност решението не беше трудно, защото позицията беше много добра, изключително съм доволна, просто страхотен шанс. Приех я, върнах се и директно започнах и работа”, разказва Велина пред bTV.

Не всеки има късмета на Велина. Основните предизвикателства за завършилите в чужбина са културният шок след години отсъствие от България и очакванията за високи доходи.

Рано или късно обаче, повечето млади хора намират място в сектори като информационни технологии, маркетинг и реклама, човешки ресурси, организация на събития и дори производство.

През септември в София предстои поредно изложение, на което младите хора, завършили на Запад, могат да намерят възможности за реализация у нас.