Доларът поскъпва леко днес, след като Централната банка на Китай изглежда засега спря да обезценява юана, намалявайки опасенията, че по-евтината китайска валута може да провали плановете на Федералния резерв на САЩ да вдигне лихвите.

Доларът се търгуваше на ниво от 124.50 спряо йената, отбелязвайки леко повишение спрямо вчера и продължавайки възстановяването си от достигнатото дъно от 124.21 за седмицата. Доларът поскъпва с 0.2% за седмицата.

Еврото се разменяше срещу 1.1141 долара с лек спад, в сравнение с вчера. Въпреки това европейската валута нараства с 1.6% за седмицата, тъй като доларът бе засегнат от спекулации, че САЩ може да не иска скъп долар, ако Китай продължи да обезценява юана.

В петък Централната банка на Китай определи средния обменен курс на юана на 6.3990 спрямо долара - или малко над вчерашното ниво.

Централната банка обяви вчера, че няма причина юанът да продължава да поевтинява предвид добрите икономически фундаменти на страната.

Доларовият индекс, след представянето на долара спрямо кошница от шест основни валути, бе на ниво от 96.372 пункта, отдалечавайки се от едномесечното си дъно от 95.926 пункта, достигнато вчера.

Въпреки това пазарните играчи не са сигурни колко още може да поскъпне доларът предвид факта, че юанът може да поевтинее още, ако ръстът на китайската икономика се забави.

Повечето основни валути се търгуваха почти без изменения, докато новозеландският долар падна, след като продажбите на дребно в Нова Зеландия отчетоха най-малкия си ръст от две години, подсилвайки очакванията, че централната банка ще понижи лихвите.

Новозеландският долар изгуби 0.55 до 0.6540 щатски долара.