Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма след цяла нощ на дебати, съобщи АФП. Преди вота гръцкият премиер Алексис Ципрас призова депутатите да подкрепят споразумението с кредиторите и сподели, че кабинетът му изпълнява договореностите, постигнати на срещата на върха на еврозоната на 12 юли.

Ципрас подчерта, че "не съжалява, че се е борил за правата на хората и е избрал компромиса с кредиторите".

Премиерът се фокусира върху новия гръцки приватизационен фонд, който ще бъде базиран не в Люксембург, както първоначално искаха кредиторите, а в Атина. Част от постъпленията ще отидат за рекапитализиране на банките и за икономическото развитие, подчерта Ципрас, цитиран от БГНЕС.

Според ръководителя на правителството, "няколко часа по-късно министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос ще води нова битка на заседанието на Еврогрупата, защото германският финансов министър Волфганг Шойбле ще представи неразумни искания за крачка назад от вече постигнатите договорености".

"Ако това се случи, това няма да бъде поражение за Гърция, ще бъде поражение за цяла Европа", заяви Ципрас.

"Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Носим национална отговорност да се противопоставим на подобно развитие", подчерта премиерът.

По-рано гръцкият финансов министър Цакалотос заяви пред депутатите, че е задължен да отиде на заседанието на Еврогрупата с ратифицирано споразумение и одобрени реформи, което беше предварителното условие на кредиторите за отпускане на помощ.

Гърция се стреми да сключи с кредиторите споразумение за пълен кредит в рамките на споразумението, а не временно мостово финансиране, който не гарантира дългосрочно ресурс за страната. Според последните изявления от Берлин, става ясно, че Германия е скептична към предоставяне на цялостна помощ от 85 млрд. евро, тъй като смята, че са необходими още дискусии.

А еврозоната не разполага с време, тъй като до 20 август Гърция трябва да изплати задълженията си към ЕЦБ.