Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще поиска от парламента гласуване на вот на доверие след 20 август, когато е крайният срок за плащането на поредния транш към Европейската централна банка (ЕЦБ). Това съобщи гръцки държавен служител, пожелал анонимност, пред агенция Reuters.

По-рано гръцкият парламент ратифицира третата поред спасителна програма за Гърция, като за това помогна и опозицията, която също подкрепи предложението. В същото време обаче голяма част от партията на премиера СИРИЗА гласува против спасителната програма.

Въпреки подкрепата за програмата, основната опозиционна партия "Нова демокрация" заяви, че няма да подкрепи правителството при евентуален вот на доверие, каза опозиционният депутат Макис Воридис, цитиран от БГНЕС.

"Нова демокрация" да даде вот на доверие на правителството? Няма шанс", каза още той, след като парламентът ратифицира програмата. Друг представител на партията, пожелал анонимност, също потвърди пред агенцията, че тя едва ли ще подкрепи правителството на Ципрас при подобно гласуване.

Над 40 депутати от радикално лявата партия на премиера СИРИЗА, в това число и бившият финансов министър Янис Варуфакис, отказаха да подкрепят новата тригодишна сделка с кредиторите.

Текстът на спорозумението между Гърция и кредиторите за програмата на стойност 85 млрд. евро се състои от две части, като в едната е списък с около 40 реформи, за които международните институции настояват. Атина има нужда от нови средства преди 20 август, когато й предстои ново плащане към Европейската централна банка.