Немските акции приключиха на по-ниски нива в петък, записвайки най-голямото седмично понижение от 4 месеца насам, след като притесненията около Китай ескалираха. Като цяло европейските акции отбелязаха значителни седмични загуби.

Индексът DAX 30 падна с 0.3 процента, а сривът за цялата седмица бе 4.4 процента. Индексът претърпя най-сериозната седмична загуба от средата на април, като анализаторите отбелязаха, че немските износители са свързани с Китай, а там продължиха да се ширят слуховете за отслабване на икономиката, след като по-рано тази седмица страната нарочно обезцени валутата си.

Английските акции също затвориха сесията в петък на по-ниски нива отчасти заради компаниите, които са зависими от цените на ценните метали и петрола.

„Настоящото слабо представяне на английския индекс FTSE 100 е резултат от понижението на акциите на енергийните фирми и тези, свързани с ценните метали. Краткосрочните показатели не дават индикации за евентуално възвръщане на предишните нива. Засега се очаква резултатите на FTSE да се задържат смесени", каза техническият анализатор на Charles Stanley Бил Макнамара.

Американските акции затвориха на по-високи нива в петък след волатилен старт на сесията. Борсите в страната успяха да запазят макар и малките печалби, въпреки че изминалата седмица бе изключително напрегната заради слабите търговски обеми вследствие на отпускарския сезон, сътресенията в чужбина и нарастващото напрежение във връзка с плановете на Федералния резерв да увеличи лихвените нива.

Оптимистичните икономически данни за състоянието на американската икономика не бяха особено впечатляващи и това затрудни инвеститорите в определянето на бъдещата посока на акциите.

„Голяма част от ценните книжа останаха на същите нива, въпреки волатилната сесия, тъй като инвеститорите се оказаха в задънена улица“, каза продуктовият мениджър на Kingsview Asset Management Пол Нолт.

Той допълни още, че ако от Фед решат да увеличат лихвите още през септември, инвеститорите ще се сблъскат с подобна ситуация, в която възвръщаемостта ще е трудно достижима и дори Китай да предизвика масова разпродажба, както направи по-рано тази седмица, акциите биха останали на същите позиции.

Според данни на Министерството на труда, цените на производителите в САЩ през юли са изостанали слабо, нараствайки едва с 0.2 процента. За сравнение, прирастът през юни е бил 0.4 процента. Промишленото производство е напреднало с 0.6 процента за юли, надминавайки очакваните 0.4 процента.

EUR/USD

Еврото записа губеща сесия спрямо долара в петък. Така двойката остана между двете ключови нива при 1.1080 и 1.1214. Очаква се скоро единната валута да поднови възходящия ход и да пробие първата съпротива. Търговията в петък стартира на курс от 1.1148, а финалната линия бе пресечена 40 пипса по-ниско. В началото бичите настроения преобладаваха и валутите достигнаха връх за деня при 1.1188. Впоследствие печалбите бяха напълно изгубени.

Подкрепа: 1.1080; 1.1049;
Съпротива: 1.1214; 1271;

GBP/USD

Паундът регистрира ръст спрямо долара в петък. Двойката остана в тридневния рейндж, но очакванията в близко бъдеще са в полза на лирата. Ако те се оправдаят, ключовото ниво при 1.5699 ще бъде преодоляно. Сесията в петък бе отворена на курс от 1.5607, като в началото трендът бе неутрален. По-съществено увеличение в стойността на английската валута се забеляза следобед, когато бе достигнат и връх при 1.5659. Седмицата бе затворена 10 пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.5527; 1.5465;
Съпротива: 1.5699; 1.5788;

USD/CHF

Доларът отбеляза неутрална сесия спрямо швейцарския франк в петък. Американската валута остана на ниските нива, достигнати преди два дни. Очаква се в близко бъдеще цената да бъде коригирана и доларът да компенсира част от загубите, приближавайки съпротивата при 0.9889. Курсът на отваряне на сесията бе почти еднакъв с този на затваряне, съответно 0.9760 и 0.9761. За кратко мечите настроения взеха превес около обяд, отбелязвайки дъно за деня при 0.9727, но впоследствие загубите бяха възстановени.

Подкрепа: 0.9676; 0.9604;
Съпротива: 0.9889; 0.9938;

USD/JPY

Доларът регистрира слабо понижение спрямо йената в петък. Краткосрочните очаквания обаче остават в полза на долара. Ако те се оправдаят, двойката ще пробие съпротивата при 124.61 и ще направи тест на нивото 125.03. Сесията в петък стартира на цена от 124.42, а до края доларът загуби едва 15 пипса. Дъно за деня бе ударено около 14:00 часа на стойност от 124.05.

Подкрепа: 123.78; 123.51;
Съпротива: 124.61; 125.03;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.