Богатите хора по света мислят и действат различно от всички останали. Много от най-богатите не само е трябвало да натрупат богатството си, но и трябва да го увеличават и пазят.

Ако сте се чудели как са постигнали такъв финансов успех, трябва да започнете с това какво знаят богатите за парите.

Вижте седем неща, подбрани от Entrpreneur.com, които богатите знаят за парите:

1. Парите означават свобода.

Успелият канадски бизнесмен Кевин О'Лиъри казва, че "парите означават свобода.” Това е нещо, което богатите осъзнават. С парите не може да се купи свобода, но ако имаш достатъчно пари, с които да си осигуряваш не само неща от първа необходимост като храна и подслон, те ти дават свобода да избираш какво да правиш и кога да го правиш.

Писнало ли ви е от вашия шеф или от работата ви? Ще имате свободата да напуснете, ако искате, което прави всяка работа по-приятна. Искате да планирате луксозна почивка? Няма проблеми, вие лично избирате кога и как ще работите.

Искате да стартирате нов бизнес? Имате средствата и контактите, за да преследвате тази мечта. Какво става, когато се разболеете? Можете да си позволите най-добрите лекари и медицински грижи.

Вижте още: 9 навика на богатите хора, които не струват нищо

2. Търсят инвестиции всеки ден.

Богатите винаги мислят за бъдещето и по тази причина те постоянно се оглеждат за нови инвестиционни възможности в ежедневния живот. Те винаги слушат, дори и да не им харесва това, което чуват за дадена инвестиция.

3. Стоят надалеч от сложни инвестиции.

Богатите знаят, че трябва да стоят надалеч от сложни инвестиции като хеджфондове и обезпечени с ипотеки ценни книжа. Защо? Защото този тип инвестиции създават редица проблеми, сред които е и това, че човек няма никакъв контрол над рисковете.

Богатите стоят далеч от високите комисионни, а този тип инвестиции обикновено биват продавани на инвеститори, които не ги разбират. Ако богатите не разбират дадена инвестиция, те просто не я правят.

4. Да не харчиш е същото като да правиш пари.

Това не означава, че винаги трябва да се ограичавате или да броите всяка стотинка. Това означава, че ако правите жертви в дадена област, можете да използват парите оттам за инвестиции. Парите, които работят сами за себе си, са пари, които не ви се налага да изкарвате отново.

5. Инвестират в поскъпващи активи.

Богатите запазват богатството си, като не пропиляват всичките си пари за неща като дрехи и автомобили. Вместо това, те мъдро инвестират в поскъпващи активи. Сред тях са и ликвидни активи като пари в брой, инвестиции в акции, облигации и имоти.

6. Не слагайте всичките яйца в една кошница.

Богатите никога не инвестират всичките си пари в акциите на една или две компании. Както отбелязва Investopedia, “глупаво е да инвестираш всичките си пари в едно нещо". По тази причина е важно човек да има диверсифициран портфейл, който включва най-различни инвестиции като акции, облигации и договорни фондове.

Вашият портфейл може също така да включва бизнес инвестиции, имоти и предмети с колекционерска стойност.

Не забравяйте, диверсификацията не е да инвестираш в различни компании, а в различни типове компании. Например, не би трябвало да инвестирате в четири различни компании за бързо хранене.

Трябва да инвестирате в една подобна, а другите ви инвестиции може да са в компании от петролния сектор, от хранителния сектор или в сферата на технологиите. Ако нещо се провали, ще бъдете защитени с останалите си инвестиции.

Вижте още: 20 неща, които богатите правят всеки ден, а бедните не

7. Финансовото състояние не определя това какъв си като човек

Богатите са наясно, че с пари човек не може да си купи любов, уважение, проятели или щастие. Те осъзнават, че това, което представляват като хора, не може да се измерва с финансовия им успех.

Както пише авторът Кен Солис в Huffington Post: "Кой смятате, че струва повече като човек? Изолираният човек с 1 млрд. долара в банката или човекът, който се вслушва в думите на съпругата си, отделя време на децата си, има истински приятели и извършва доброволческа дейност?