Инфлацията в САЩ е възлязла на 0.1% през юли, посочиха изнесени днес официални данни. Резултатът се оказа под средните очаквания на анализаторите за стойност от 0.2%.

Без да се отчита изменението във волатилните цени на храните и горивата, инфлацията е 0.1%.

Това бяха най-важните и очаквани данни от пазара преди срещата на Фед през следващия месец, на която, според 60% от пазарните участници, ще станем свидетели на първото повишение на лихвите.

Данните за инфлацията обаче могат сериозно да разколебаят инвеститорите и да повишат шансовете за октомврийско повишение на лихвите.

Целената от Фед инфлация е 2%. На срещата си през юли обаче Фед изрази увереност, че инфлацията постепенно ще се повишава, като даде да се разбере, че много по-критични ще са данните за състоянието на пазара на труда при вземане на решение.

От резерва също така смятат, че инфлацията ще започне да се повишава, когато бъде изчерпан ефектът на понижението в цената на петрола и останалите суровини.

Петролът обаче продължава да пада, като суровината е загубила около 30% от пика си през юни.

Доларът не реагира съществено на данните, като продължи да се търгува при нива от 1.1035 спрямо еврото, към което поскъпна по-рано тази сутрин.