Международните компании и правителствата на страните по света са издали рекордна сума дългосрочен дълг през тази година, като инвеститорите залагат на слаб ръст и ниска инфлация в продължение на много години занапред.

Ниските лихви в световен мащаб са стимулирали издателите на дългосрочен дълг да погледнат към капиталовите пазари и да наберат безпрецедентните 253 милиарда долара от началото на годината.

Това е сериозен ръст, в сравнение с издадения дълг в размер на 188 милиарда долара през същия период на миналата година, според данни на Dealogic.

Популярността на дългосрочните задължения е нараснала в условията на очаквано повишение на лихвите в най-голямата световна икономика – щатската.

Това се случва в условия на занижени очаквания за ръст на световната икономика. От МВФ занижиха прогнозите си от 3.5% на 3.3%.

В същото време, според институцията, ниските цени на бензина и подобряващият се пазар на труда ще останат в сила като фактори, съдействащи за доброто представяне на световната икономика.

„Издателите на дълг поглеждат към дългосрочни инструменти, защото лихвите в момента са много ниски и защото пазарът залага на слабо представяне на икономиката и ниска инфлация в дългосрочен план“, според Алберто Гало, ръководител на макроотдела в RBS.

През април Мексико се превърна в първата страна в света, издала деноминирани в евро 100-годишни облигации, при сравнително ниски лихви от 4.2%. Книжата са с матуритет 2115 година, въпреки историята на Мексико на няколко дефолта по дълга.

Два месеца по-късно най-голямата бразилска компания – държавната петролна Petrobras, също пласира 100-годишни облигации на стойност 2.5 милиарда долара.

Канада издаде първите си 50-годишни дългови ценни книжа през тази година в усилията на правителството да се „заключат“ ниските нива на лихвите.

Демографските промени и удължаването на продължителността на живот също съдействат позитивно за търсенето на дългосрочни дългови ценни книжа.

Пенсионните фондове и застрахователните дружества са сред най-големите купувачи на подобен род ценни книги, които търсят дългосрочни активи, които да подсигурят дългосрочните им задължения.