Правителственият дълг в страните от ЕС се е повишил средно до 92.9% от БВП в еврозоната към края на първото тримесечие на тази година, спрямо 92% в края на четвъртото тримесечие на миналата година и 91.9% преди година, посочиха данни на Евростат.

В страните от ЕС средното съотношение на дълга към БВП е било 88.2% към края на първото тримесечие, спрямо 86.9% към края на миналата година. Същото е било съотношението на дълга към БВП и преди година.

Повишение на съотношението на тримесечна база е регистрирано в петнадесет членки на ЕС, като с най-голямо увеличение се отличава Белгия (4.5 процентни пункта), Италия (3 процентни пункта) и Хърватия (2.6 процентни пункта).

Дълговите книжа са допринасяли за 79.1% от дълга в еврозоната и 80.8% от дълга в ЕС. Кредитите са заемали съответно 18% от нивото на дълга в еврозоната и 15.2% в ЕС.

С най-високо съотношение на дълга е Гърция (168.8%), следвана от Италия (135.1%) и Португалия (129.6%).

България продължава да е отличник по този показател, като страната ни е с второто най-ниско съотношение на правителствен дълг към БВП – при ниво от 29.6%. С по-ниско съотношение се отличава единствено Естония – с такова в размер на 21.6%.

Страната ни също така обаче е с най-голям ръст на съотношението дълг към БВП в сравнение с първото тримесечие на миналата година, като то нараства с 10 процентни пункта. Причината е емитирането на дълг за посрещане на задълженията към депозантите на КТБ.

Втори след нас са Хърватия, с ръст от 6.2 процентни пункта и Словения с 4.8 процентни пункта. Най-голям спад на годишна база е регистрирало съотношението в Гърция – с 5.5 процентни пункта, следвана от Унгария с 4.7 процентни пункта.