На фона на дълговите проблеми на Гърция и Пуерто Рико, от CNBC са решили да подредят по размер страните, които стоят зад най-големите случаи на дефолт в света.

Гърция вече е на първо място по най-голям дефолт в историята с 261 млрд. долара преди три години, показват данни на Moody's Investors Service.

Има и други държави, като Аржентина, които повече от един път са изпадали в дефолт и където една финансова криза подготвя следващата и понякога това засяга и съседните държави.

В тази класация обаче не влизат някои популярни дългови драми, като тази с Кипър през 2013 г., когато дефолтът бе за относително малкото 1.3 млрд. долара. Най-последният дефолт на Аржентина от 2014 г. също не е включен, защото все още няма окончателни данни за стойността му.

Ето и кои са най-големите случаи на дефолт в света:

10. Еквадор

Декември 2008 г.

Размер на дефолта: 3.2 млрд. долара

Понякога страните имат възможност да изплащат задълженията си, но просто избират да не го правят. Такъв е и случаят от 2008 г., когато лявото правителство в Еквадор реши да не осъществи плащания по държавни облигации с падеж през 2012 и 2030 г., обявявайки ги за незаконни.

Според Moody's този дефолт се случва "в ситуация, когато страната е в относително добро макроикономическо положение".

"Решението на правителството се базира на идеологични и политически причини и не е свързано с проблеми с ликвидността или платежоспособността,'" според рейтинговата агенция.

9. Перу

Септември 2000 г.
Размер на дефолта: 4.9 млрд. долара

Проблемите с държавния дълг са запазена марка на Латинска Америка, като цели четири страни от региона попадат в тази класация.

В началото на новото хилядолетие Аржентина и Перу споделят един и същи враг в лицето на капиталиста Пол Сингър.

Основателят на на Elliott Management Corporation печели дела и срещу двете държави за пълното изплащане на дълга им, който той придобива евтино, когато страните са във финансова криза.

Перу изпада в дефолт през 2000 г. след като не плаща 80 млн. долара лихви по четири емисии Брейди облигации.

За разлика от другите страни обаче, Перу "поправя" дефолта си в рамите на 30-дневния гратисен период. Страната урежда съдебния спор с Elliott с мултимилионно плащане, което даде право на страната да плати лихвите и по Брейди облигациите.

Вижте още: 11 разочароващи, но верни факта за икономиката на Гърция

8. Уругвай

Май 2003 г.
Размер на дефолта: 5.7 млрд. долара

Разпространението на аржентинската дългова криза от 2001 г. доведе до валутна криза в съседен Уругвай, която можеше да се похвали с инвестиционен рейтин от Moody's в периода 1997 – 2002 г.

Общият дълг на Уругвай скочи до около 100% от БВП, или близо 11 млрд. долара, което означава, че страната не е плащала значителна част от облигациите си с падеж през 2003 и 2004 г.

За да се справят с проблема, уругвайските власти стартираха замяна на дълга през април 2003 г., като имаха за цел да уъдлжат средния матуритет на облигациите, без намаляване на главницата. Замяната бе осъществена бързо (в края на май) с голямо участие от страна на инвеститорите.

7. Еквадор (отново)

Август 1999 г.
Размер на дефолта: 6.6 млрд. долара

През 1999 г. спря плащанията на близо половината от лихвите по своите брейди облигации. С подкрепата на САЩ обаче високопланинската държава предоговори задълженията си от 1 млрд. долара към Парижкия клуб и преструктурира над 98% от дълга си в нови облигации.

6. Ямайка

Февруари 2010 г.
Размер на дефолта: 7.9 млрд. долара

Бившата британска колония изпадна в дефолт през 2010 г., когато съотношението й дълг към бюджетни приходи бе на ниво от около 400%. Операцията по замяна на дълга покри целия вътрешен дълг на страната, на стойност около 60% от БВП, или 700 млрд. ямайски долара (6 млрд. долара).

Ямайка продължава да има проблеми с дълга си днес, като правителството заделя около една трета от приходите в бюджета за лихви.

5. Ямайка (отново)

Февруари 2013 г
Размер на дефолта: 9.1 млрд. долара

Дефолтът на Ямайка през 2013 г. бе вторият за страната в рамките на три години. Управляващите обявиха замяна на дълга през февруари, засягаща облигации за 91 млрд. долара, или около половината от дълга на правителството в края на 2012 г.

Около 25 емисии облигации бяха заменени с нови, като матуритетът бе удължен с между три и пет години, а лихвите бяха намалени.

4. Гърция

Декември 2012 г.
Размер на дефолта: 42 млрд. долара

Гърция изпадна в дефолт по задължения на стойност около 261 млрд. долара през март 2012 г., преди да направи обратно изкупуване на дълга по намалени цени през декември същата година. От Moody's определиха това като втори дефолт на стойност 42 млрд. долара.

Обратното изкупуване през декември намали дълга на Гърция с 5.8%, а съотношението дълг към БВП с 10 процентни пункта, според Moody's.

Въпреки това дългът на Гърция остава огромен и миналия месец страната не успя да плати 1.5 млрд. евро вноска към МВФ. Така тя стана първата страна, която се озова в подобна ситуация, след Зимбабве през 2001 г.

Това пропуснато плащане обаче не означава технически дефолт, тъй като базираната във Вашингтон международна финансова институция в момента счита, че страната "изостава с плащането."

Вижте още: Валутните опции пред Гърция

3. Русия

Август 1998 г.
Размер на дефолта: 73 млрд. долара

1998 г. бе лоша в това отношение, като Русия, Пакистан, Украйна и Венецуела изпаднаха в дефолт.

По това време дефолтът на Русия бе най-големият в историята, като страната също така изпита сериозни валутни, бакови и фискални проблеми в резултат на ниските цени на петрола и металите, които и днес й създават проблеми.

2. Аржентина

Ноември 2001 г.
Размер на дефолта: 82 млрд. долара

Латиноамериканската страна изпадна в дефолт по външния си дълг в края на 2001 г., преди да осъществи няколко замени на дълга, за да покрие различни емисии облигации. В някои случаи инвеститорите пък приеха „подстрижка“ на средствата, които имат да получават, в размер на до 65%.

Това се случи, след като правителството натрупа голям дълг, а МВФ отказа да направи авансово плащане на Аржентина по договорен преди това заем.

В добавка, това, че Арженти върза валутата си към долара през 1989 г., в крайна сметка доведе до масово теглене на пари от банките, като аржентинците масово обменяха песо в долари по курс 1 към 1.

1. Гърция (отново)

Март 2012 г
Размер на дефолта: 261 млрд. долара

В петата си година на рецесия Гърция записа най-големият дефолт в историята в размер на 261 млрд. долара, въпреки сериозна финансова помощ от страна на ЕС и на МВФ.

Стигна се до замяна на дълга, при която частни собственици на гръцки държавни облигации понесоха загуби в размер на над 70%, според Moody's.

Всеки 1 000 евро от първоначалната стойност на облигациите бяха заменени срещу: нови облигации на стойност 315 евро, издавани от гръцкото правителство, книжа на стойност 150 евро, издавани от Европейският фонд за финансова стабилност, и ценни книжа на стойност 315 евро, обвързани с БВП на страната.

Финансовите проблеми на Гърция остават сериозни, след като гърците гласуваха срещу предложенията на кредиторите на свикания неочаквано референдум в неделя. Засега не е ясно дали Гърция може да си осигури необходимата й помощ или дори дали ще остане в еврозоната.