Темата за пенсионирането е изключително актуална в светлината на провежданите пенсионни реформи.

И докато не е ясно и сигурно как и кога ще приключат реформите, няколко неща са сигурни – пенсионната възраст ще продължи да се повишава, а пенсионната система е далеч от стабилна.

Вижте още: Искате пенсия от 1000 лева?

При всички положения няма как да разчитате на държавна пенсия за нормално заместване на дохода ви, след като се пенсионирате, като нормата, според специалистите, трябва да е поне 70%. Затова трябва да се погрижите сами за себе си.

Ето някои грешки, които напълно могат да ви отклонят от пътя към подсигуряване на нормалните ви старини:

1. Напълно избягвате родния капиталов пазар и предпочитате фондове, инвестиращи на международните пазари

Инвестициите на борсата са рискови, това е вярно. Но това важи за всички капиталови пазари.

И докато родният пазар се отличава с по-специфични рискове, свързани с ликвидността, политическата и икономическата среда (важащи с по-малка сила за развитите пазари), то рискът за обезценка на спестяванията ви в никакъв случай не е по-малък.

Вижте още: Как 200 лева на месец могат да се превърнат в милиони?

Инвеститорите трябва да отчетат, че водещите световни пазари са относително близо до исторически най-високите си стойности, а някои от водещите от тях са пред цикъл на повишение на лихвите (щатския и британския).

Казано по друг начин, перспективите за дългосрочния ръст на развитите пазари не са особено големи.

В същото време родният капиталов пазар се отличава със значително изоставащо представяне в последните две години, което му дава възможност за добър догонващ потенциал в средносрочен план. Той е сравнително близо до дъното си и много отдалечен от върховете си (което му дава добри перспективи в бъдеще).

Инвеститорите трябва да имат предвид, че въпреки срива от 2008 година, средната годишна доходност на индекса на сините чипове SOFIX от края на 2000 година до края на миналата година е средно 24.7% на година.

От създаването на индекса до края на най-лошата в историята му година – 2007 г. (когато губи цели 79.7% от стойността си), средната годишна доходност е дори по-висока - в размер на 37%.

За сравнение, средната годишна доходност на широкия щатски индекс S&P 500 за последните 60 години до края на втората му най-лоша година 2008 (когато индексът губи 37% от стойността му) е в размер на 10.9%.

2. Насочвате всичките си към спестявания към пенсионното осигуряване

Както всички видяхме, шокове на фондовите пазари и световни кризи, които идват незабелязани от всички, се случват. Затова е добре да помислите, преди да сложите всичко в пенсионната си сметка.

Особено с пълна сила важи това, ако ви предстоят по-малко години до пенсиониране, примерно 5 или 10, и нямате време да чакате възстановяване на пазара след внезапен шок, което може да отнеме години.

Освен това добре е да имате заделени спестявания за спешни нужди, за планирани значителни разходи (като образованието на децата ви, покупката на нов автомобил или имот) и т.н.

Към пенсионно осигуряване трябва да насочвате единствено средства, които е сигурно, че няма да ви трябват поне в следващите 20-30 години. В противен случай рискувате да оберете негатива на това да изтеглите средства в неподходящ момент, когато пазарът се е движил срещу вас и сте реализирали отрицателна доходност.

3. Не започвате възможно най-рано

Неведнъж сме посочвали, че колкото по-рано започнете да спестявате за пенсия, толкова по-добре. Времето работи за вас и капитализира средствата ви, което ви позволява да заделяте по-малка месечна сума от бюджета си, за да достигнете едни и същи пенсионни цели.

Много от специалистите посочват началото на 20-те години като най-добрия момент да започнете да спестявате за старините си.

Вижте още: 7 признака, че не спестявате достатъчно за пенсиониране

Например, ако започнете да влагате определена фиксирана сума пари всеки месец в допълнителен пенсионен фонд между 25 и 35 години (10 години), то на 65 ще разполагате с по-голяма спестена сума от тази, която бихте имали, ако сте внасяли същите средства, но в годините между 35 и 65 години (30 години). Това се дължи именно на фактора време.