На фона на множеството успели млади предприемачи в днешно време, класическият бизнес костюм изглежда отстъпва пред по-неформалния стил на обличане, който включва суичъри, поло блузи, тениски, кецове и дънки.

Всички предприемачи, които биха искали да развиват собствения си бизнес, би трябвало обаче да разполагат с по-стилно облекло, в случай че им се наложи.

Изборът на костюм обаче може да се окаже доста трудна задача за мнозина. От Entrepreneur са разговаряли с няколко модни експерти за това с какво основно трябва се съобразяваме при избора си:

1. Костюми, чието закупуване не подлежи на коментар

Първите два костюма, които висят в гардероба на всеки мъж, трябва да са в плътните цветове тъмносиньо и тъмносиво, отбелязва основателят на Vesture Франко Салхи, който е обличал звезди като Алек Болдуин и Мат Лауер. Салхи също така казва, че ако се налага да се избира между тези два цвят, тъмносивият е без коментар.

“През деня можете да го носите със синя риза и кафяви обувки. Вечер можете да смените ризата с бяла, може би без вратовръзка, както и да смените обувките с черни.”

По отношение на плата, вълната или смесицата от вълна и коприна е най-сигурният избор за всички сезони. За по-класически вид избирайте затворения ревер пред отворения.

2. Разширявайте хоризонта си

Черният костюм е третият задължителен, който трябва да имате, според стилиста Андрю Уайц. Той обаче трябва да бъде запазен за по-официални случаи, като коктейли или погребения.

“След като си купите и черен костюм, вече се счита, че имате всичко основно и можете си вземете нещо по-забавно като цвят.”

Костюмите с три реда копчета са друга шикозна опция, която можете да обмислите.

Вижте още: Неписани правила за костюма, които всеки мъж трябва да знае

3. Винаги избирайте по-вталения вариант

В последните няколко години костюмите се вталиха значително, казва Уайц. Придържайки се към по-остарелите модели с по-широки ръкави и панталони, “много мъже не си правят услуга и изглеждат по-големи и по-отпуснати, отколкото са.”

Това обаче не означава да изберете супер впит костюм, казва Уайц. “Просто трябва да бъде ушит точно по мярка.”

Ръкавите на сакото трябва да са малко повече от сантиметър по-къси от маншетите на ръкавите на ризата, а долният ръб на панталона трябва да стига до езика и връзките на обувките ви.

4. Когато говорим за костюм по мярка, рамената са от ключово значение

Дори и ако си купувате готов костюм и той трябва да бъде прекрояван, в областта на рамената няма много какво да се направи, за да бъде коригиран, ако не ви стои добре.

“Дори и ако отслабнете, истината е, че може би ще продължите да си купувате същия номер костюм, защото раменете ви няма да се променят,” казва Уайц.

Шевовете на раменете никога не трябва да продължават извън рамото ви, според Уайц, а прекалено големите подплънки също трябва да бъдат избягвани.

5. Отпуснете копчетата

“В света на модата в последните 10-15 г. костюмите с две копчета доминират,” казва Салхи, защото те придават по-добър и елегантен външен вид.

Един от най-простите начини да добавите нещо свое към костюма е като промените копчетата му. “Попитайте за различни опции,” казва Салхи, “независимо дали ще изберете седеф, който е малко по-лъскав, или нещо друго с по-старомоден отенък. Когато пазарувате, е много важно да обсъждате подобни въпроси с продавача.”

Вижте: 7 навика на стилния джентълмен

6. Обувки без чорапи?

Голите глезени може да осигурят прохладна и стилна почивка от традицията, особено през летните месеци с ленен или памучен костюм, казва Уайц. “Изглежда страхотно, когато кръстосваш крака или когато седнеш на стола.”

Винаги имайте предвид в каква среда сте обаче. “Ако влизате в заседателна зала с шефове и председатели на компании, последното нещо, което трябва да носите в този ден, са обувки без чорапи.”

По отношение на обувките, ако костюмът ви е сив, винаги се придържайте към кафявите обувки. Избягвайте обувките с правоъгълен връх. “Всеки, който все още носи или произвежда обувки с правоъгълен връх, трябва да бъде застрелян,” според Уайц.

7. Ризи и вратовръзки

Когато става въпрос за ризи, внимавайте за ризи от типа ‘пиратски ръкави’ (пристегнати маншети и широки ръкави нагоре), ‘летяща катерица’ (прекалено много плат под мишниците) и ‘връх на кексче’ (издут плат около кръста,) предупреждава Пранав Вора, основател на Hugh & Crye.

Салхи препоръча риза и вратовръзка да се купуват заедно с костюма.

Вратовръзката трябва да отразява характера ви, казва Уайц, но трябва да избягвате флуоресцентните цветове и прекалено свежи десени. (Ако носите кърпичка в горния джоб на сакото, тя не трябва да бъде от една и съща материя с вратовръзката.)

8. Аксесоари

От или за вратовръзки през ръкавели и кърпички до часовници и гривни, “в момента мъжете определено са във вихъра си по отношение на аксесоарите,” казва Вора. Той обаче препоръчва да бъдат ограничавани до само един на костюм.

9. Тенденции

През последните няколко сезона по-оживените цветове се завръщат на модните подиуми, казва Салхи. “Ще забележите червеният и зеленият цвят, че се завръщат, вместо само основните тъмносин и сив.”

За налагането на нови тенденции при мъжките костюми обаче е небоходимо много време. Новите стилове обикновено навлизат масово в периода от до около две години, според Уайц.

В резултат на това всичко старо може отново да се почувства като ново. Сега, след като по-вталените костюми навлязоха масово, много дизайнери показват по-широки костюми.