Американското президентско семейство Обама пристигна във Вашингтон в неделя вечерта. Двете седмици семейна почивка в къща под наем на баровския курортен остров Мартас Винярд свършиха.

Президентът Барак Обама, първата дама Мишел и дъщерите им Саша и Малия почиваха в същата къща, в която бяха и миналото лято. Семейство Обама прекарва почти всяко лято по това крайбрежие, с изключение на 2012 г., когато президентът се кандидатира за втори мандат.

Тази година ваканцията на президента бе по-спокойна от миналата, когато критици го нападнаха заради игра на голф в разгара на кризата с групировката, наричаща се Ислямска държава. Точно по време на почивката му през 2014 година терористичната група пусна първите клипове с обезглавявания.

Все пак Обама не се отказа от голфа и последния му ден на атлантическия бряг бе зает от любимата игра. Всъщност това е предпочитаното му забавление по време на почивка – игра всеки втори ден.

Барак Обама се подготвя за натоварен график през септември. Предстои му среща с китайския президент Си Цзинпин, визита на папа Франциск, както и генералната асамблея на ООН в края на месеца в Ню Йорк.

Но преди всичко го очаква здрава работа по темата с бъдещето на иранската ядрена програма през погледа на САЩ, след като на 14 юли бе подписано споразумението между големите сили и Техеран. Противниците на вдигането на санкциите от Иран са яростна опозиция на президента, който се опитва да отстои позициите си. Обама ще вложи цялото си усилие и власт да задържи везните наклонени в своята посока.

Според социологическо изследване (CNN/ORC), публикувано в четвъртък, мнозинството от американците (56%) биха искали Конгресът да отхвърли споразумението.

Първата работна седмица след отпуската Обама ще започне с посещение в Лас Вегас, Невада, където ще говори на среща за възобновяемата енергия, посочва БГНЕС.

До края на мандата на Обама остават малко повече от 500 дни.