Ако изборите за президент бяха състезание по популярност, не е лошо да си най-богатият сред кандидатите. От друга страна обаче, това също не помага особено.

Доналд Тръмп вече привлече сериозно вниманието повече от година преди президентските избори в САЩ през 2016 г. със своите пиперливи изказвания и със споровете с някои от другите кандидати на Републиканската партия.

Лесно е да се гледа с насмешка на Тръмп, но добрите му резултати в социологическите проучвания и огромното му богатство го превръщат в по-внушителна сила от първоначално очакваното.

Парите обаче не са всичко. В класацията на най-богатите кандидати за президент на САЩ в историята Тръмп се намира на върха или близо до него, в зависимост от това на коя оценка на състоянието му вярва човек. В класацията обаче той не е заобиколен от победители на изборите.

За сравнение, състоянието на настоящия президент Барак Обама се оценява на около 7 млн. долара.

Рос Перо: 3 млрд. долара

Рос Перо си остава най-богатият човек, кандидатирал се някога за президент на САЩ. Натрупалият сам състоянието си тексасец спечели близо 20% от гласовете в изборите през 1992 г.

Перо е един от първите технологични милиардери, след като основава Electronic Data Systems през 1962 г. Той продава компанията на General Motors за 2.5 млрд. долара през 1984 г.

Политическите възгледи на Перо също бяха изпреварили времето си. Неговият консерватизъм, който включваше и балансиране на федералния бюджет, впоследствие бе възприет от Чаената партия.

Доналд Тръмп: 2.9 млрд. долара

Ако вярвате на Тръмп, той е най-богатият човек, кандидатирал се някога за президент и то с голяма преднина пред другите. Може и да е прав.

Състоянието на Тръмп, който към настоящия месец води пред останалите кандидати на Републиканската партия, може и да не възлиза на 10 млрд. долара, но той определено е сред най-богатите кандидати на всички времена. Според Bloomberg състоянието му възлиза на 2.9 млрд. долара. Според Forbes пък то достига 4 млрд. долара.

Джордж Вашингтон: 525 млн. долара

Бащата на американската нация също е бил доста заможен.

Освен че е бил страхотен генерал, Джордж Вашингтон е притежавал над 8 000 акра земеделска земя като част от плантацията му в щата Вирджиния, както и над 300 роби.

Ако бъде отчетена инфлацията, състоянието на Вашингтон днес би било около 525 млн. долара, което го нарежда сред най-богатите кандидати и най-богатия президент.

Стив Форбс: 430 млн. долара

Внукът на основателя на сп. Forbes Стив Форбс се кандидатира за президент от Републиканската партия през 1996 г. и 2000 г.

С лично състояние в размер на около 430 млн. долара, през 1996 г. Форбс използваше политическа пларформа, подобна на тази на Перо, която разчиташе на бизнес лидерството в Белия дом. Той имаше известен успех, като спечели предварителните избори в Аризона и Делауеър през 1996 г., но не успя да получи номинацията на Републиканската партия.

Мит Ромни: 250 млн. долара

Ромни, който се състезаваше срещу Обама през 2012 г., натрупва своето състояние като консултант на Bain & Company, а по-късно и като основател на компанията за дялово инвестиране Bain Capital.

Трябва да се отбележи обаче, че Ромни дава много пари за благотворителност, а голяма част от тях отиват за църквата на мормоните.

Джон Кери: 200 млн. долара

Настоящият държавен секретар на САЩ е доста богат, като според повечето оценки състоянието му възлиза на около 200 млн. долара. По-голяма част от тях са семейни пари.

Състоянието на Кери обаче е много по-малко от това на жена му Тереза Хайнц Кери, която е част от фамилията, която стой зад кетчупа Heinz. През 1966 г. тя се жени за Хенри Джон Хайнц Трети, който впоследствие става щатски сенатор. Той умира в самолетна катастрофа през 1991 г.