Всеки съвременен президент има поне по една такава фраза – грубовато изказване, неспазено обещание или пък откровена лъжа, които ги следват в историята.

Тези фрази може да са част от плакат по време на кампания, политическо обръщение или даване на показания под клетва.

Може да са изречени по време на партиен конгрес, като част от импровизирана реч, на борда на самолетоносач или по време на показания под клетва.

Може да са добронамерени, вследствие на дезинформираност и т.н.

Изглежда обаче всеки президент на САЩ си има лъжа или две, която влиза с него в историческите книги. Ето някои от най-популярните, подбрани от CNN:

1. “Ако харесвате здравноосигурителния си план, може да го запазите“

На него му остава известно време на настоящия пост, но запазеният гаф на президента на САЩ Барак Обама вероятно ще бъде: "Ако харесват здравноосигурителния си план, може да го запазите"

Това бе ключово изречение при налагането на Закона за достъпно здравеопазване, който бе гласуван през 2010 г. Оттогава Обама го е казвал и друг път.

Това, което е казал, е вярно за повечето американци. Те получават здравната си осигуровка чрез своя работодател или чрез държавата през програмата Medicare.

През този месец започна приема на нови желаещи за здравно осигуряване съгласно новия закон, който имаше за цел да помогне на по-малко от 20% от американците. С началото на приема стана ясно, че има хора, които харесват здравносогурителните си планове, но въпреки това ще ги изгубят.

Това са американците, които плащат индивидуално за своето здравно осигуряване, и тъй като техните планове не покриват нищо те ще трябва да се сдобият с нови.

Гарантирано е, че новите планове може да са по-добри. Могат да покриват повече услуги, като престой в болница, майчинство и умствено здраве. Но могат също така и да са по-скъпи.

2. 'Четете по устните ми. Няма да има нови данъци'

През 1988 г. Джордж Х. У. Буш заявява пред конгреса на републиканската партия "Четете по устните ми. Няма да има нови данъци!"

Това е предизборно обещание, а той го нарушава сериозно.

Буш не е искал да нарушава обещанието си, но пред лицето на рецесията и за да избегне автоматично намаляване на държавните разходи със 100 млрд. долара, той в крайна сметка се примирява и позволява вдигане на данъците за богатите.

Това е катастрофално за Буш. Решението поражда разрив в републиканската партия и две години по-късно на вътрешните избори в партията за номинация за президент срещу него се изправя Пат Бюкянън.

Буш в крайна сметка печели вътрешните избори, но не успява да спечели втори мандат в Белия дом при ожесточената конкуренция от страна на Бил Клинтън и Рос Перо.

3. Мисията изпълнена

Джордж У. Буш никога не е казвал "Мисията изпълнена," но надписът стои на плаката, поставен зад него, когато той каца на палубата на самолетоносача USS Abraham Lincoln и заявява, че "основните военни действия в Ирак са приключили."

Оказва се, че не е така. Всъщност те тепърва започват. Впоследствие дори се налага Буш да увеличи броя на американските войници в Ирак. Той е преизбран през 2004 г., но войната струва на САЩ много кръв и средства. Изтощението около Ирак допринася до голяма степен за това републиканците да изгубят контрола над Капитолия през 2006 г.

4. '...Саддам Хюсеин наскоро е търсил значителни количества уран...'

Някои президенти имат по повече от една такава фраза. По-малкият Буш ще бъде запомнен и с решението си да търси обществено единство след терористичните атаки от 11 септември 2001 г., за да започне война срещу Ирак, както и думите, които използва, за да оправдае подобни действия.

Думите, които Буш използва по време на обръщението си към нацията през 2003 г., помагат на САЩ да нахлуе в Ирак. Той казва: "Британското правителство е научило, че Саддам Хюсеин наскоро е търсил значителни количества Уран от Африка."

Оказва се, че това не е вярно.

Това обаче става ясно чак на по-късен етап. Основното в изказването на Буш е, че разузнавателната информация, използвана, за да бъдат убедени американците, че се необходими военни действия, за да се спре разпространяването на оръжия за масово поразяване, е била недействителна.

5. 'Брауни, справяш се страхотно.'

Тук няма тенденциозност срещу Буш, но в дните след като урагана Катрина опустошава част от южното крайбрежие на САЩ и оставя по-голяма част от Ню Орлийнс под вода, президентът е поставен под изключително голям натиск за слабата реакция на държавата.

На 2 септември 2005 г., само три дни след като Катрина къса дигите и наводнява по-голяма част от Девети район на Ню Орлийнс, Буш хвали тогавашния директор на службата за борба с бедствията Майкъл Браун по време на брифинг на местно летище.

Изречените от Буш думи "Брауни, справяш се страхотно," впоследствие ще преследват президента и ще затвърдят усещането, че Буш не е бил особено информиран по време на една от най-големите трагедии в историята на САЩ.

Браун по-късно подава оставка.

6. 'Не съм имал сексуални отношения с тази жена, госпожица Люински...'

Независимият прокурор по скандала Уайтуотър Кенет Стар първоначално не бил назначен да разследва сексуалният живот на Бил Клинтън в Овалния кабинет на Белия дом. Някакси обаче се получава точно това. Без да навлиза в прекалено много детайли изведнъж Бил Клинтът се оказва в положение да дава показания под клетва във връзка с обвинения по случай за сексуален тормоз.

Впоследствие Клинтън е изправен пред процедура по импийчмънт и почти е изхвърлен от Беля дом.

Той оцелява, но репутацията му беше опетнена.