Чехите избраха своя нов президент. Той е третият поред в страната след раздялата със Словакия и обявяването на независимост през 1993 г.

Милош Земан, бивш министър-председател на Чехия, спечели президентските избори с 54.8% от гласовете срещу 45.2%, подадени за министъра на външните работи Карел Шварценберг.

Първото решение на новия президент, което изненада световния политически елит, беше да обяви дъщеря си за първа дама. Съпругата му Ивона не обича да бъде в центъра на вниманието и дори не изчака резултатите от изборите заедно с него, а се прибра вкъщи.

Затова Земан обяви за първа дама Катажина. „Катенка, смятам, че макар и да нямаме аристократични титли, ти ще се съгласиш да си моята първа дама”, каза бащата на своята 18-годишна дъщеря. Тя отговори утвърдително и го прегърна.

В политическата си кариера Земан неведнъж е бил в центъра на скандали. Конфронтира се с журналистите, наричайки ги "оборски тор".

През 2011 г. заяви, че ислямът е "антицивилизация, която се простира от Северна Африка до Индонезия".

Най-големият скандал по време на премиерския му мандат избухна, когато нарече судетските немци "пета колона на Хитлер". Твърдението доведе до обтегнати отношения с Германия и дори канцлерът на страната Шрьодер отмени свое посещение в Прага.