Богатите хора мислят по-различно от средностатистическия човек — те имат манталитет за предприемане на действия; мислят за парите логично и гледат на парите като на приятел.

Това е открил Стив Сиболд авторът на книгата "Как мислят богатите," докато проучвал навиците на над 1 200 от най-богатите хора в света в последните 30 години. Самият Сиболд е милионер.

Той също така е забелязал, че има един модел на мислене, който богатите имат склонност да избягват – носталгията.

Обикновените хора имат склонност да копнеят по доброто старо време, докато богатите мечтаят за бъдещето и са оптимисти за това, което предстои.

Вижте още: Богатите никога не казват тези четири неща, не го правете и вие

"Хората, които вярват, че най-добрите им дни са зад гърба им рядко забогатяват и често са нещастни и подтиснати," пише Сиболд.

"Натрупалите сами състоянието си милионери забогатяват, защото имат желание да заложат на себе си и да проектират своите мечти, цели и идеи в неясното бъдеще."

Този начин на мислене, ориентиран към бъдещето не означава, че те напълно пренебрегват миналото, казва Сиболд. "Те оценяват миналото и се учат от него, докато живеят в настоящето и мечтаят за бъдещето." Те не просто мечтаят, а прекарват години в неуморно и търпеливо планиране, за да осъществят мечтите си.

Част от тази способност да избягват носталгията и да гледат напред в неясното бъдеще идват от това, че те не се притесняват от неяснотата. Те не само имат желание да излязат от зоната си на комфорт, а и очакват да го направят.

"Великите знаят, че си има цена, която се плаща, за да си богат, но те имат психическата устойчивост да издържат на временна болка, за да може впоследствие да се радват на богатството си до края на живота си," казва Сиболд.