Доларът поскъпва спрямо еврото и йената днес, след като инвеститорите в световен мащаб подкрепиха пазарите на акции, което, от своя страна, ограничи търсенето на еврото и на японската валута.

Доларът нараства с 0.2% до 120.570 йени, отдалечавайки се рязко от дъното от 119.255, достигнато вчера. Еврото се понижи до 1.1216, увеличавайки вчерашната си загуба от 0.8%.

Индексите на световните борси увеличиха ръста си днес, след като получиха импулс в средата на седмицата от данни за мерки в сектора на борсовите посредници в Китай, чийто финансови пазари са затворени днес и утре заради празници.

Японският индекс Nikkei днес нарасна с 1.4%.

Забавящият се ръст на китайката икономика и опасенията около растежа на световната икономика бяха накарали инвеститорите да намалят позициите си при йената и еврото, които се използват за финансиране на сделки, които включват продажбата на валути в страни с ниски лихви, с цел закупуване на активи с по-голяма доходност, които обаче са по-рискови.

Ръстът на световните борси изглежда забави излизането от така наречената кери търговия, което пък изложи долара на по-голяма волатилност.

На фона на затворените днес китайски пазари фокусът ще бъде върху срещата на Европейската централна банка по-късно през деня.

Трейдъри очакват затворените и в петък китайски пазари да намалят волатилността на финансовите пазари в региона преди очакваните в края на седмицата данни за неселскостопанската заетост в САЩ.

Доларовият индекс днес нарасна до тридневен връх от 96.046 пункта.

Канадският долар остана почти без промяна на ниво от 1.3273 спрямо щатския долар, след като изгуби около 1% в предходните два дни.

Австралийският долар се понижи с 0.3%, до 0.7017 щатски долара, след излезлите по-слаби от очакваните данни за продажбите на дребно.

Австралиецът се търгуваше близо до достигнатото 6.5-годишно дъно от 0.6982 в сряда.