Днес честваме 130 години от Съединението на България. След Берлинския конгрес от 1878 г. страната е разделена на Княжество България и Източна Румелия.

Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, който трябва да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия.

За да се координира работата с местното население, се учредяват и комитетите "Съединение", посочва Дарик радио.

През февруари 1885 г. начело на комитета застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението, въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.

На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Пловдив е център на честванията за Съединението

Както всяка година, Пловдив е център на честванията за 130-а годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „Съединение".

Столична община организира тържествено отбелязване. Церемонията ще се състои пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България" и актрисата Василка Сугарева.