Община Ихтиман промени датата на националния празник 3 март. Със заповед на кмета Освобождението ще се чества на 2 март. Тази екстравагантна идея възмути жителите на града, които изказаха разочарованието си пред bTV.

„Чувствам се обидена, като българка и патриот не съм съгласна да празнувам 3 март на 2 март. Националният празник не е една дата в календара, на която аз решавам нещо да празнувам. Това е националният празник, празникът на всички българи.

На този празник ние трябва да бъдем обединени, трябва да бъдем народ. Точно това е символиката да бъдем единни. Прилича ми на една манифестация, в която някой да ми каже, че аз трябва да отида задължително в толкова часа, така облечена, с поглед към тази трибуна, но дори в тоталитарно време не ни променяха датата”, възмути се гражданка на Ихтиман.

Друга дама от града уточни, че Община Ихтиман не променя за пръв път дата на голям празник. „Тъй като миналата година датата 6 септември, когато празнуваме Съединението, се падаше в събота, Община Ихтиман празнува на 5 септември в петък, за да не си нарушава почивните дни", каза тя.

„Ще попитаме кмета - кога ще дойде Нова година в Ихтиман. Тази година Нова година може и да не дойде”, включи се отново с ирония първата гражданка на Ихтиман.

Друг неин съгражданин с насмешка коментира, че календарът е променян от маите, Юлий Цезар и папа Григорий, "ние тук го правим за четвърти път".