Местонахождението на мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман, който неведнъж е бягал от затвора и в момента отново се укрива след последното си бягство през юли, може би бе разкрито по доста глупав начин – със съобщение в Twitter от сина му.

Миналата седмица синът на Гузман - Хесус Гузман Салазар, пусна снимка в микроблога, като на масата до него седят двама души, скрити с емотикони. Текстът под снимката гласеше “Доволен съм тук, вече знаете с кого." Мъжът в лявата част на снимката има познати мустаци.

Изглежда обаче, че Салазар не е спрял функцията на Twitter, която показва откъде е пуснато съобщението. В този случай "Коста Рика" не означава непременно държавата в Централна Америка.

Най-малкото това не е мястото, където властите търсят Ел Чапо. Говорител на правосъдното министерство на Коста Рика е заявил пред CNN: "Наясно сме със снимката, която се появи, но смятаме, че въпросната Коста Рика не е нашата държава, а град в Мексико."

В Мексико наистина има малък град на име Коста Рика. Той се намира в щата Синалоа, откъдето е и Ел Чапо и чието име носи неговия картел.

Според агент на щатската агенция за борба с наркотиците ДЕА съобщението може да е било "тактика за отвличане на вниманието". Той също така отбелязва, че Салазар "не е най-бляскавата звезда на коледното дърво."