Доларът поевтинява днес на фона на обратното броене за това дали Федералният резерв ще вдигне лихвите за първи път от близо десетилетие.

Еврото поскъпна с 0.1%, до 1.1350 спрямо долара, запазвайки ръста от 1.8% от миналата седмица. Доларът изгуби 0.1% до 120.42 йена.

Спрямо кошница от шест основни валути доларът изгуби 0.1% до 95.067 пункта.

Дори и разочароващите данни за Китай, публикувани в неделя, не успяха да раздвижат пазара. Ръстът при инвестициите и фабричното производство в Китай не успя да оправдае прогнозите за август, което повиши риска, че икономическият растеж може да се забави до под 7% през третото тримесечие за първи път от световната финансова криза.

Двудневната среща на Фед ще се проведе на 16 и 17 септември, а пазарите все още търсят индикации за това дали централната банка ще вдигне лихвите сега или ще предпочете да го направи през декември или в началото на следващата година.

Срещата на Фед тази седмица ще бъде придружена от публикуването на последните икономически прогнози и от пресконференция на председателя на централната банка Джанет Йелън.

Срещата на Централната банка на Япония пък започва днес и ще приключи утре.

Има очаквания, че банката може да увеличи програмата си за изкупуване на облигации, но според източници, близки до банката, това няма да се случи тази седмица.