Помните ли миналия февруари, когато бившият президент на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан обяви, че Гърция ще напусне еврозоната и че еврото ще се срине? Помните ли, че месец по-късно инвеститорът милиардер Джордж Сорос каза, че Гърция отива в канала?

Или този юли, когато президентът на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фрацшер определи Гърция като "политическа и икономическа катастрофа", която отчаяно ще прибегне до драхмата?

Гърция в никакъв случаи не е разрешила финансовите си проблеми. Въпреки това тя е доходоносна инвестиция от края на 2014 г., най-добре представяща се в еврозоната от януари и най-добрият актив в света от юли насам.

Откакто на власт в Гърция дойде СИРИЗА, няма пазар на акции, облигации или валута, който да е донесъл доходност дори и близка до тази на гръцките облигации, която надхвърля 100% само за няколко месеца, според данни на Bloomberg.

Гръцките държавни облигации бият всеки публично търгуван актив с поскъпването си от дъното им през юли до върха им днес. Всеки, който е имал достатъчно смелост да купува тези гръцки облигации, докато в същото време скъсява или взема пари назаем, за да продава държавните ценни книжа със сходен матуритет на родната на доктор Фрацшер Германия, е записал сериозни печалби.

На 25 януари Алексис Ципрас дойде на власт със спорен мандат да сложи край на продължилите пет години ограничения в държавните разходи, докато в същото време осигури последните 7.2 млрд. евро от 240 млрд. евро спасителни средства от кредиторите от ЕС.

Шест дни по-късно лихвата по гръцките 10-годишни облигации бе на 15-месечен връх от 11.2%. Ако човек си е купил тези облигации тогава и ги е задържал досега, когато лихвата е паднала до 8.11%, вследствие на което цената им се е покачила, неговата доходност е щяла да бъде 26%.

Няколко дни след победата на Ципрас Грийнспан заяви пред BBC, че е "просто въпрос на време" Гърция да се откаже от еврото и еврозоната да се разпадне.

Въпреки че перспективите се подобриха дотолкова, че лихвата по гръцките облигации намаля до 10.8% до 24 март, това не бе достатъчно, за да убеди Сорос. "Гърция заминава в канала," заяви милиардерът в интервю за Bloomberg Television.

"В сегашната ситуация всички са губещи и най-доброто, което може да случи всъщност, е да се избута някакси." Ако Сорос бе купил гръцки облигации на 24 март и ги бе задържал досега, възвръщаемостта щеше да бъде 21%. Всеки пък, който едновременно е купувал гръцки дълг и е скъсявал германските облигации, щеше да има доходност от 25%.

Върхът на песимизма около Гърция бе достигнат в първата седмица на юли, след като гърците отхвърлиха мерките за икономически икономии, предложени от кредиторите на страната. Тогава Фрацшер, който е възпитаник на Оксфорд и Харвард и преди време оглавяваше политическите анализи в Европейската централна банка (ЕЦБ), написа в блога си, "Референдумът се равнява на политическа и икономическа катастрофа за Гърция."

Той също така направи следната прогноза: "Излизането на Гърция е и остава най-лошата възможна опция за страната. Това става все по-вероятно."

Инвеститорите обаче не виждаха нещата по този начин. Техният ентусиазъм по отношение на гръцкия дълг, отразен в нарастващата стойност на облигациите, бе вот на доверие за бъдещето на Гърция, както и за предписаното от кредиторите лекарство на тежки икономически икономии за икономическата болест на страната.

Ако някой е отхвърлил перспективата на Францшер и е купил гръцки облигации с доходност 19.2%, когато той даде тази прогноза, възвръщаемостта днес щеше да е 101%. Това означава, че инвестирани 100 млн. долара на 8 юли са щели да се превърнат в 201 млн. долара за два месеца.

За същия период бенчмаркът за всички европейски облигации е с доходност от малко над 1%. Инвестиция в същия европейски бенчмарк на 24 март би била губеща с 3.3%, според данни на Bloomberg. И докато купувачите на гръцки дълг имат доходност от 26% от 31 януари насам, европейският бенчмарк губи 1.8% за същия период.

От 8 юли насам нито един актив в света - от акции през суровини до валути, няма дори и сходна доходност с гръцките държавни облигации. През цялата 2015 г. имаше две неща, които така и не се промениха.

Изборите показаха, че гръцките граждани предпочитат стабилността на Европейския паричен съюз пред нестабилността на драхмата. Нито един европейски държавен лидер също така не заяви, че иска Гърция да напусне еврозоната.

Еврото, което и двете страни посочиха като предпочитана валута, в крайна сметка се оказа инструментът, който превърна инвестиралите в гръцки облигации в победителите на 2015 г.