През изминалото десетилетие френският имотен пазар доказа, че е устойчив по време на кризи и вложенията в имоти там представляват отлична инвестиция.

Изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES, по данни на Френския статистически институт за цените на жилищата в страната показват, че в кризисната 2009 г., когато цените в България спаднаха с над 21%, във Франция средният спад е бил само 6.1%.

Още от следващата година имотите там се възстановяват от кризата и към края на 2014 г. цените са вече с 6% по-високи от пиковите стойности от 2008 г.

Конкретно за столицата Париж е интересно да се отбележи, че през 2009 г. отчетеният спад на цените е само 5%, като и там през следващите две години имотите се връщат във възходящ тренд и бележат двуцифрени ръстове от 11.4% и близо 19%, респективно за 2010 и 2011.

Към края на 2014 година цените на жилищата в Париж са с близо 25% по-високи от най-високите си нива от 2008 г.

Средната цена на къща във Франция към момента е около 250 000 евро, а средната цена на апартаментите в Париж - 7 900 евро/кв.м.

За разлика от общите пазарни тенденции, имотите в алпийските ски курорти във Франция останаха по-дълго под натиска на кризата и чак от тази година започват да се възстановяват. През 2015 г. нарасна търсенето, пазарът се стабилизира и цените се повишават с 1-2% на годишна база.

При апартаментите средното повишение е с 1.1%, а при шалетата – с 0.6%. По всичко личи, че сега е много подходящ момента за покупка на ски имот във Франция, а перспективите са за плавен ръст на цените и в този сегмент.

Как протича процесът на покупка на имот във Франция?

Процесът на покупка на имот във Франция много прилича на този в България. При избор на имот се прави оферта към продавача и след като бъде приета, се подписва предварителен договор и се заплаща депозит в размер на 10% от цената. Плащанията на депозита и остатъка от цената се извършват по специална сметка на нотариуса, изцяло по банков път.

Разликата с България е, че след подписване на предварителен договор започва да тече 7-дневен период за размисъл, в който можете да се откажете от покупка на имота, без да дължите неустойка и без да губите платения депозит в размер на 10%.

Освен това продавачът е длъжен да осигури за имота си серия от проучвания, които да са изготвени от сертифицирани за целта експерти. Тези проучвания се наричат Dossier Technique Immobilier (техническо досие на имота) и включват изследвания на: газификацията и електрическата инсталация на имота, енергийна ефективност, замерване на площта на имота, противопожарна аларма, канализация и др.

Изповядването на сделката става пред нотариус по местонахождение на имота, както и в България. Обичайно процедурата по покупка във Франция трае около 3-4 месеца, а разходите възлизат на 10-13% от цената на имота.