Войната между Apple и Samsung в най-високия ценови сегмент при смартфоните премина на нова фаза с пускането на най-новия модел на щатския производител iPhone 6S.

Това, разбира се, накара специалистите да погледнат и сравнят двата емблематични за компаниите модела - iPhone 6S и Samsung Galaxy S6.

Вижте още: Apple очаква по-добри продажби на моделите iPhone 6S

Ето и резултатите от това сравнение, като изводите се оставят на потребителите:

Дизайн

Корпусът на iPhone 6S е метален, като дебелината на устройството е 7.1 мм. Моделът Samsung Galaxy S6 също е с алуминиево тяло и стъклен гръб, като дебелината му е 6.8 мм.

Дисплей

Щатският смартфон е с 4.7-инчов дисплей с резолюция 1334 x 750 пиксела, както и наситеност от 326 точки на инч. Дисплеят е същият, като този на модела от миналата година iPhone 6.

Дисплеят на Samsung Galaxy S6 е 5.1-инчов с резолция 1440 x 2560 пиксела и наситеност 577 пиксела на инч.

Производителност

Моделът на Apple се захранва от новия процесор А9 на компанията, който е със 70% по-производителен и с 90% по-бърз при зареждането на графики от чипа А8, използван при модела iPhone 6.

Моделът Galaxy S6 се отличава с осемядрен процесор Exynos 7420, произвеждан от южнокорейската компания.

Камерата

Въпреки че на пръв поглед техническите характеристики на камерите на Apple изостават сериозно зад тези на конкурентите, те винаги са били едни от най-добрите на пазара.

Трендът се очаква да продължи с 12-мегапикселовата основна камера при най-новия модел. Задната камера е 5-мегапикселова. Тук и двете камери са по-добри, в сравнение с модела от миналата година.

Камерата на Samsung Galaxy S6 също е сред най-добрите, като тя е 16-мегапикселова, допълнена с оптична стабилизация. Задната камера отново е 5-магапикселова.

Операционната система

Новият iPhone 6S е с операционна система iOS 9, която включва подобрение при гласовия асистент Siri и дългоочакваните нови възможности на Apple Maps. Предшественикът на модела бе с операционна система iOS 8.

Моделът Samsung Galaxy S6 е с операционна система Android 5.1.

Батерия

Може би най-голямата слабост на модела Samsung Galaxy S6 е батерията му от 2 550 mAh, чийто капацитет се изчерпва сравнително бързо от яркия дисплей и мощния процесор.

Все още не е ясно точно колко ще е издръжлива батерията на новия iPhone 6S.

Цена и наличност

Моделът Samsung Galaxy S6 е на пазара от няколко месеца и цената му е около 600 долара за 32 GB-ата версия.

Цената на новия iPhone 6S е 649 долара.