Доларът поскъпва в азиатската сесия днес, подкрепен от ръста на лихвите по щатските държавни облигации, след като оптимистичните данни за потребителските разходи запазиха надеждите, че Федералният резерв на САЩ ще вдигне лихвите на двудневната си среща, която започва по-късно днес.

От Министерството на търговията на САЩ обявиха, че продажбите на дребно са нараснали с 0.4% през август след повишение от 0.6% за юли.

Ръстът в лихвите на германските държавни облигации също подкрепи лихвите по щатските ДЦК, като лихвата по двегодишните облигации достигна четиригодишен връх.

Оптимистичните данни накараха някои инвеститори да увеличат залозите си за това, че Фед ще вдигне лихвите за първи път от 2006 г. насам.

Мнозина обаче все още смятат, че волатилността на световните пазари напоследък и увеличаващите се доказателства за забавяне на ръста на икономиката на Китай ще накарат Фед да отложи вдигането на лихвите.

В последните три години инфлацията е под таргета на централната банка на САЩ, а ръстът на заплатите изостава, в сравнение с ръста при пазара на труда.

Доларът възстанови част от изгубеното вчера срещу йената, след като Централната банка на Япония не внесе промени в паричната си политика в края на двудневната си среща.

Доларът се търгуваше на ниво от 120.45 спрямо йената, доста над достигнатото вчера дъно от 119.40.

Еврото се разменяше срещу 135.76 йени, почти без промяна, в сравнение с предходната сесия. Европейската валута се търгуваше на ниво от 1.1273 спрямо долара, понижавайки се, в сравнение с достигнатия понеделник тригодишен връх от 1.1373.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се търгуваше без промяна на ниво от 95.587 пункта.