Днес доларът си върна част от изгубеното вчера, когато падна до триседмични дъна спрямо еврото и кошница от няколко други основни валути, след като Федералният резерв на САЩ остави основната си лихва без промяна и занижи дългосрочната си прогноза за перспективите пред щатската икономика.

Преди двудневната среща на Фед мненията бяха разделение за това дали централната банка ще вдигне лихвите за първи път от 2006 г. и съобщението предзвика сериозни понижение на долара. Въпреки това централната банка си остави възможност за леко затягане на паричната политика по-късно през годината.

Еврото поскъпна с над 1% до триседмичен връх от 1.1441 спрямо долара и за последно се търгуваше на ниво от 1.1401, губейки около 0.3%, в сравнение с нивата от вчера. Въпреки това европейската валута се задържа доста над едно седмичното дъно от 1.1214 долара, достигнато в сряда.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бе на ниво от 94.632 пункта, нараствайки с около 0.1%, след като преди това падна до 94.360, което бе най-ниското му ниво от 26 август насам.

Доларът се търгуваше срещу 120.18 йени в ранната азиатска сесия, малко над нивата в края на щатската сесия, след като преди това бе паднал до 119.80 йени.

При последното преброяване 13 от 17 от членовете на Фед, който гласуват за лихвите, очакват повишаване през 2015 г. За сравнение, на срещата на банката през юни те са били 15. Четирима от гласуващите пък смятат, че банката не трябва да вдига лихвите поне до 2016 г.

Австралийският долар се оскъпи с 0.1% до 0.7182 щатски долара, като инвеститорите се фокусират върху изказването на управителя на Централната банка на Австралия Глен Стивънс.