В Гърция ще се проведат нови предсрочни парламентарни избори – за втори път тази година.

До тях се стигна, след като премиерът Алексис Ципрас, който дойде на власт след изборите на 25-ти януари 2015 г., подаде оставка преди месец.

Право да гласуват имат 9 837 000 граждани, имат избор между 14 политически партии и пет коалиции,

На изборите днес борбата е между две политически сили – СИРИЗА и „Нова демокрация”.

Изборният резултат е непредвидим, защото социологическите изследвания показаха почти равни шансове за победа. Според анализатори резултатът от изборите зависи от колебаещите се, които са 17%.

Партията на Ципрас загуби част от своя електорат, след като правителството отстъпи пред натиска на кредиторите - ЕС и МВФ, и подписа нов международен заем на цената на нови мерки за икономии. 41-годишният Ципрас обаче призова гърците, да му дадат шанс „да завърши започнатото”. Той беше най-младият министър-председател на страната от 1865 година.

Всички пет проучвания на различни агенции от края на седмицата показват, че двете основни партии – СИРИЗА на Ципрас и „Нова демокрация“ на Вангелис Меймаракис, печелят между 25 и 30% процента от вота, очаква се останалите партии на изборите да получат едноцифрени резултати, съобщи БГНЕС.

За да има мнозинство в парламента и самоуправление, партията – победител трябва да получи 38% от гласовете, които според последните проучвания на общественото мнение не получават нито СИРИЗА , нито „Нова демокрация”.

Ако броят на гласовете, подадени за малките партии, които не могат да преодолеят прага от 3 % за влизане в парламента, надвиши общо 15%, то партията – победител може да състави правителство с 32% от гласовете.

Гръцкото законодателство предвижда първата партия автоматично да получи 50 депутатски места в 300-местния парламент. Тази партия има право да сформира правителство, дори и ако тя не получи абсолютно мнозинство (повече от 151 места), а след това ще трябва да преговаря с по-малките формации за коалиция.

Ако тези преговори се провалят, президентът на Гърция дава мандат за съставяне на кабинет на втория по гласове претендент. При положени, че никоя партия не бъде в състояние да намери допирни точки с потенциални партньори, страната ще бъде изправена пред поредните парламентарни избори. Това е най-лошият сценарий за Гърция.