Европейските акции приключиха търговията в сряда на по-високи нива, като местните индекси успяха да се оттласнат от близо едномесечното дъно, след като икономическите данни показаха, че еврозоната е все още в период на възстановяване.

Европейските акции бяха изпратени отново на червена територия малко след началото на сесията, след като така очакваният индекс, измерващ китайското промишлено производство, падна до най-ниските си нива от март 2009 г. - времето, когато големите икономически сили трябваше да се справят с най-тежките последици от световната финансова криза.

Малко по-късно през деня обаче акциите се стабилизираха, след като стана ясно, че забавянето в Китай не се е отразило чак толкова драстично на икономическия растеж в Европа. Индексът на Markit, който измерва активността на производствения сектор и този на услугите, падна до 53.9 пункта за септември, но проучванията показват, че новите поръчки са достигнали петмесечен връх.

Акциите запазиха по-високите нива, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги каза по време на среща на Европейския парламент, че е готов да удължи програмата за количествени улеснения.

Американските акции регистрираха втора поредна загуба в сряда, стопявайки преднината, която бяха натрупали в началните часове на търговията. Понижението дойде, след като съживяването на цените на петрола бе безмилостно попарено.

Разочароващите данни, които засвидетелстваха забавеното развитие на китайската икономика и сравнително слабите резултати на производствения сектор в еврозоната, спомогнаха за обезценяването на американските пазари.

Американските акции финишираха във вторник на малко по-ниски нива, след като спадът в цената на ценните метали събуди старите страхове, свързани със световното икономическо развитие. Стойността на ценните метали се повиши в сряда, но петролът бе изпратен отново към низините, като цената на суровината се понижи с над 3 процента, падайки под 45 долара за барел.

За сравнение, златото и среброто финишираха със слабо увеличение.

Според Марк Лусчини, главен стратег по инвестициите в Janney Montgomery Scott, връзката между цената на петрола и акциите очевидно ще бъде временно явление, тъй като се вижда, че ценните книжа са все още в процес на корекция.

Според предварителни данни на Markit, американските производители ще отговорят на очакванията за септември, които са повлияни от най-слабият икономически темп на развитие от 22 месеца насам.

EUR/USD

Еврото записа слабо повишение спрямо долара в сряда. Единната валута прекъсна тридневната губеща серия и възстанови частично позициите. Така пробивът на подкрепата при 1.1091 бе отложен, а краткосрочните очаквания остават в полза на еврото. Сесията бе отворена на цена от 1.1118, като в началото трендът бе неутрален. Бичите настроения се появиха към края на търговията, когато бе достигнат връх за деня при 1.1212. Финалът бе сложен на курс от 1.1184.

Подкрепа: 1.1091; 1.1061;

Съпротива: 1.1319; 1.1480;

GBP/USD

Паундът регистрира нова загуба спрямо долара в сряда. Британската валута се срина за четвърта поредна сесия, като по този начин опроверга всички очаквания за корекция на цената. Междувременно двойката проби подкрепата при 1.5328 и направи тест на второто ключово ниво при 1.5218, след като удари дъно при 1.5221. Ако мечите настроения продължат и занапред, и тази подкрепа ще бъде преодоляна. Сесията стартира на цена от 1.5362, а негативният тренд бе постоянен. Финалът бе сложен 122 пипса по-надолу.

Подкрепа: 1.5328; 1.5218;

Съпротива: 1.5689; 1.5768;

USD/CHF

Доларът регистрира увеличение спрямо швейцарския франк в сряда. Американската валута записа четвърта поредна успешна сесия, а краткосрочните индикатори са все така в нейна полза. Очаква се двойката да достигне ключовото ниво при 0.9819. Стартът в сряда бе даден на курс от 0.9751, като търговията бе волатилна през цялото време. Въпреки това двете съпротиви при 0.9761 и 0.9795 бяха пробити. Връх за деня бе достигнат при 0.9800, а финалната линия бе пресечена едва 6 пипса по-надолу.

Подкрепа: 0.9523; 0.9511;

Съпротива: 0.9761; 0.9795; 0.9819;

USD/JPY

Доларът регистрира волатилна сесия спрямо йената в сряда. В крайна сметка цената на отваряне бе близка до тази на затваряне, съответно 120.13 и 120.26. В началото преобладаваха мечите настроения и двойката удари дъно за деня при 119.62. Впоследствие трендът се промени и така разликата между най-ниската и най-високата стойност бе 92 пипса. Въпреки че за сега валутите запазват относително тесен рейндж на търговия, краткосрочните очаквания са в полза на долара.

Подкрепа: 121.32; 121.63;

Съпротива: 118.89; 118.42;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg

www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.