Днес еврото запазва повишенията си от вчера, когато скочи, след като ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) омаловажи необходимостта за допълнителни парични стимули в скоро време.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви, че рисковете за инфлацията в Европа са се увеличили поради забавянето на икономическия растеж на развиващите се пазари, а банката ще има нужда от още време преди да реши за предприемането на евентуални нови действия.

Еврото скочи до над 1.1200 спрямо долара вчера и за последно се търгуваше на ниво от 1.1187 долара, отдалечавайки се от достигнатото във вчерашната сесия дъно от 1.1105 долара. Еврото поскъпна до 134.52 спрямо йената, след като преди това бе паднало до двуседмично дъно от 133.18.

Спрямо британския паунд еврото се разменяше срещу 73.36 пенса, след като преди това бе паднало до 71.94.

Пазарите възприеха нагласата, че другите централни банки са поставени под все по-голямо напрежение да предприемат допълнителни мерки, след като Федералният резерв забави дългоочакваното вдигане на лихвите през миналата седмица, което отчасти бе и вследствие на перспективите пред световната икономика. Така коментарите на Драги бяха до известна степен разочароващи за мечките при еврото.

Доларът остана почти без промяна спрямо йената на ниво от 120.26, като продължава да се търгува около 120.00 през по-голяма част от този месец. Доларовият индекс бе на ниво от 96.197 пункта, след като отстъпи от достигнатия двуседмичен връх от 96.548 пункта.

Коментарите на Драги дойдоха, след като изнесени данни показаха, че икономическата активност в Китай се е свила с по-бързи темпове от очакваното през този месец, докато ръстът в еврозоната леко се забавя. Данните засилиха опасенията за формата, в която се намира световната икономика.

Австралийският долар се търгуваше под 70 щатски цента, след като изгуби почти цял щатски цент в последните 24 часа.

Днес в Азия почти не се очакват данни, които могат да раздвижат пазара. По-късно през деня се очаква изказване на председателя на Фед Джанет Йелън.