Доларът е надценен и едва ли ще продължи с ръста си спрямо еврото и йената, освен ако Фед не повиши лихвите повече от веднъж през тази година, според специалисти от Amundi Asset Management - фонд, управляващ активи от близо 1 трилион долара.

Вижте още: Какви са предимствата на по-скъпия лев?

Щатската валута вече е заложила в нивата си на търговия първото от близо десетилетие насам повишение на лихвите от страна на Фед, смята Джеймс Куок, ръководител на звеното за валутна търговия на финансовата компания.

Доларът е с около 14% надценен спрямо еврото и с около 12% надценен спрямо йената въз основа на покупателната си сила на база на данните на ОИСР.

„Щатската валута вече показва признаци на надцененост спрямо еврото и йената спрямо повечето от основните фундаментални модели“, коментира Куок в интервю. „Пазарът не е убеден, че Фед ще вдига лихвите много повече в бъдеще“, допълва още специалистът.

В същото време доларът остава подценен спрямо много от азиатските валути, смята още Куок. Валутите на Малайзия, Индонезия и Тайван са сред най-зле представящите се спрямо зелените пари от девалвацията на китайския юан в средата на миналия месец.

Възгледите на мениджърите от Amundi са напълно в противовес с тези на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc. От там коментираха, че еврото може да поевтинее с около 10 щатски цента от настоящите си нива следствие на очакваните по-нататъшни монетарни облекчения от страна на ЕЦБ.

От GS прогнозираха още, че йената може да поевтинее до нива от 130 йени за долар през следващата година предвид на очакванията японската банка да увеличи стимулите на следващото си заседание през октомври.

За последната една година доларът е поскъпнал с 15% спрямо еврото и с около 10% спрямо йената. От GS очакват еврото да приключи годината при нива от 1.07 долара.