Австрия е върнала в страни от ЕС, най-вече на България и Румъния, повече от 5000 мигранти, които са влезли на нейна територия, съобщи вътрешният министър на страната Йоана Микл-Лайтнер, цитирани от агенция Reuters.

Преди три седмици Австрия и Германия временно освободиха сирийски мигранти от разпоредбите на ЕС, според които бежанците трябва да подадат молба за убежище в първата страна от ЕС, на чиято територия влязат.

„Ако помня правилно, изпратихме обратно повече от 5000 или 5500 души, особено към България и Румъния“, каза Лайтнер по време на среща в Германия на Християн-социалния съюз - сестринската партия на християндемократите на Ангела Меркел.

„За функционална система за даване на убежище трябва да има ефективна политика за връщане, а все още има по какво да се работи, особено по отношение на страните от Северна Африка“, каза още тя. Микл-Лайтнер отбеляза също, че малко молби за убежище са били направени в сигурни страни като Хърватия и Словения, което означава, че мигрантите, които минават през тях, вече не търсят само убежище, но и искат да изберат страната, която предлага най-изгодни икономически условия.

„Ако бежанци от Словения и Хърватия идват в Австрия и кандидатстват за убежище,... тогава ние ще ги връщаме обратно в Хърватия и Словения“, допълни Микл-Лайтнер. Тя обаче не спомена източния австрийски съсед Унгария, чието отношение към бежанците австрийският канцлер Вернер Файман сравни с нацистките депортация по време на Холокоста.

Според нея Австрия е арестувала 545 трафиканти на хора и най-вероятно тази година ще има около 2000 дела срещу такива хора, което е два пъти на нивото от миналата година, съобщи БГНЕС.