Всички знаем, че здравословният начин на живот е изключително важен. За да се придържаме към него, трябва да се разделим с някои нездравословни хранителни навици.

Следващите седем се появяват често, а когато се лишите от тях, не само ще подобрите здравето си, но и ще намалите теглото си.

Пиете твърде често

Пиенето на алкохол има ефекта на доминото. След едно питие задръжките падат, а апетитът към следващите чаши се увеличава. Това, в комбинация с многото калории в алкохола, води не само до махмурлук, но и до напълняване.

При повечето хора прекаляването с алкохола се случва доста по­често, отколкото те осъзнават, защото подценяват количествата алкохол, които изпиват.

Пробвайте да останете въздържатели за 30 дни или ограничете алкохола до веднъжседмично и то максимум две питиета. Резултатите могат да бъдат драматични.

Ядете храни, подходящи за диета

Основна грешка на хората, които искат да отслабнат, е да се правят с диетични храни непрестанно. Така се получава обратния ефект: те остават гладни и непрекъснато си метчаят за вредна храна, която в крайна сметка слагат на масата.

В резултат на това приемат много повече калории, отколкото ако просто хапват здравословна, а не диетична храна.

Вижте още: Шест полезни навика, които повече вредят

Преяждате със здравословни храни

Страхотно е да се храните здравословно, като наблягате на зеленчуците, авокадото, бобовите и пълнозърнестите храни. И тук обаче не бива да преяждате.

Например, една порция плодове трябва да е с размерите на топка за тенис, трябва да внимавате и с количеството на ядките и семената.

Пропускате хранене

Със сигурност знаете, че да пропускате хранене е вредно. Дългите часове без храна обикновено водят до два нежелани странични ефекта, които подкопават загубата на тегло.

На първо място, най­вероятно тялото ви ще гори по­малко калории като начин да компенсира недостига на енергия. Второ, шансовете да преядете в по­късните часове от деня са високи, а тогава нивото на вашата активност е ниско.

По този начин приетите калории отиват направо в мастните депа, а не се изгарят. С други думи, редовното хранене е много важно.

Няколко проучвания са установили, че е важно не само количеството калории, но и по кое време на деня ги приемате. Добро правило е хапвате по­обилно в активните за вас часове от деня и да се храните по­малко, когато ви предстои период за почивка. Но не бива да прехвърляте повече от четири­-пет часа без храна.

Броите калориите

Проучванията показват, че броенето на калориите ни напряга излишно. А всички знаем, че стресът повишава нивата на хормона кортизол, който увеличава апетита към мазни и сладки храни и води до натрупване на повече коремни мазнини.

Разбира се, не е безсмислено да следите колко калории поемате на ден. Добре е обаче да не прекалявате и да обръщате внимание на това от какви храни идват те. Да, бобът е доста калоричен, но пък е полезен, за разлика от тортата.

Отбягвате добри мазнини

Да, добре е да предпочитате храни без мазнини. Но трябва да правите разлика между добри и лоши мазнини.

Голяма част от хората избягват авокадото например, защото било с високо съдържание на мазнини. Но поемането на правилните мазнини е интелигентна стратегия за намаляване на теглото.

В допълнение, те забавят преждевременното стареене и предпазват от затлъстяване. А мазнини на растителна основа, като зехтин, авокадо и ядки, потискат увеличаващите апетита хормони.

Растителните мазнини също така стимулират метаболизма и са богати източници на антиоксиданти. Така че се стремете да ги включвате към всяко хранене.

Емоционалното хранене

Навикът да посягате към храната от скука, безпокойство, гняв или дори щастието е сериозно препятствие пред здравословния начин на хранене. Хората на практика се учат раждането да свързват храната с чувства.

Например децата получат за награда лакомства или се утешават с храна след неприятно преживяване (например посещение при зъболекар). Празничните ни трапези обикновено са претъпкани, а преяждането тогава е трудно за избягване.

Ако успеете да разделите емоционалните си състояния от храната, шансът да отслабнете и да живеете по­здравословно се повишава с 50%.