Кое е по-важно: усилията или резултатите? Вероятно мнозина от вас ще рекат, че и двете. Тъй като за да постигнете резултати, е необходимо да положите много труд и да посветите часове наред. Наистина ли трябва да бъдем заети, за да постигаме отлични резултати?

Ето няколко просветления, които ще ви помогнат в откриването на отговорите:

1. Поемете дъх

Понякога ключовият ход е да забавите темпото, да се поразходите и да спрете да правите каквото и да било, за да постигнете по-бърз и по-добър резултат. Физическото пространство между задачата, която трябва да изпълним, и решението ни създава предпоставки за свобода за размисъл.

Не че нещо съществено ще се промени в мисленето ни, но ключът е в понижаване на нивото на стрес, напрежение и объркване. Продуктивните почивки на работното място в този ред на мисли ни позволяват да разрешаваме ежедневните задачи по-бързо.

2. Дайте си време да помислите

Възможно е да ви е направило впечатление, че съумявате да намерите разрешение на редица въпроси, докато се къпете в банята, косите тревата, разхождате кучето, тренирате във фитнеса или пък когато лежите в 3 часа посреднощ в леглото си. Това е така, тъй като си давате достатъчно време и пространство, за да мислите. Съветваме ви да държите винаги под ръка тефтер и химикалка, независимо какво правите.

3. Планирането води до продуктивност

Когато осъзнаете, че случването на нещата понякога изисква да отстъпите назад и да се отдадете на спокойна разходка, ще започнете да бъдете по-продуктивни. Възможността да помислите без напрежение и да откриете най-добрия подход ще ви направи много по-бързи и добри в работата. А оставащото ви време ще можете да използвате за практикуване на любими неща и сред любими хора.

4. Усилия срещу Резултати

Ейбрахам Линкълн е казал: „Ако ми трябват 8 часа, за да отрежа дърво, ще наточа брадвата си, за да стане за 6 часа”.

Упражнение: Следващият път, когато на пътя ви се изпречи сложен проблем на работното място или в живота, отстъпете една крачка назад и насочете вниманието си другаде за остатъка от деня. Проверете на следния ден дали пространството, което сте дали, е помогнало за премисляне на проблема.