Брилиянтен нов материал за строене създаде млад архитект, който наскоро е завършил образованието си. Идеята на специалиста може да реши доста сериозни съвременни предизвикателства.

Ерик Гебоерс предприема, както сам казва, биомиметичен подход, който се основава на слънчевата енергия. Именно последната ще спомогне за отделянето на солта от водата в морската вода. Получената сол след това се смесва с нишесте, извлечено от морски водорасли.

Като резултат се получават тухли, които се характеризират със завидна здравина при натиск в сравнение със земята и могат да бъдат използвани за построяването на естетически удовлетворяващи сгради в сухи региони. Използваната вода в същото време архитектът предвижда да се използва за отглеждането на храна.

С всяка изминала минута десетки квадратни метри обработваема земя се превръщат в пустини, достигайки милиони квадратни метри на година.

„52% от обработваемата зема по света е засегната, водейки със себе си проблеми за над 1.5 милиарда хора по цял свят”, пише в уебсайта си Гебоерс. В същото време населението на планетата нараства, като се очаква до 2048 година то да достигне 9 милиарда. Това означава, че потребността от храна ще нарасне съществено.

Младият архитект възнамерява да създаде затворена система, която ще произвежда нула отпадъци. В отличие от традиционните обезсоляващи технологии, в резултат на които в морската екосистема се изхвърля субстанции, вредни за природата, извличаната сол ще бъде използвана за построяването на сгради. Поради стабилността и здравината си, материалът ще бъде идеален за изграждането на куполи и арки, които са често срещан архитектурен елемент в пустинята.

Солта, разбира се, не реагира много добре при излагане на влага, затова Гебоерс ще скрепява една с друга тухлите от сол и нишесте с помощта на лепило. Тъй като то представлява материал, базиран на пластмата, в момента младият мъж е в търсене на био пластмаса, която не вреди на природата.

Към днешна дата архитектът е бил награден с редица награди заради иновативния си начин на мислене и постигнатите резултати. В момента Ерик търси единомишленици, с които да придвижи проекта си напред, към следващото ниво. Той дори е разработил план за създаването на солен град в Лузаил, на север от Доха, Катар.

Държавите в тази част на планетата Земя са идеални за внедряването на идеята на Героерс, тъй като тук ресурсите на прясна вода са ограничени, има изобилие от солена вода, а населението се изхранва основно чрез внос на продукти.

Засега ни остава да проследим какво ще се случи с проекта на Ерик. Той се очертава наистина ключов за оцеляването на човечеството.