По време на продължилата месеци обсада на сирийския град Кобане един мъж успява да влезе в главите на бойците от Ислямска държава – в буквален и в преносен смисъл. Неговото име е Хевал Ардем, по-известен като “Муса снайпериста.”

“Без значение колко брутална е една война, трябва да се спазват някакви правила,” споделя Муса пред кюрдски медии. “Ислямска държава не спазва никакви правила и не се придържа към принципите на войната.“

“Веднъж вървях с километри само за да убия един единствен боец от Ислямска държава,” споделя Муса. “Преди и след като съм ги убивал знаех кои са бойците от Ислямска държава и можех да ги разпозная по куршумите.”

Куршумите идват от запазената марка оръжие на Муса – руска снайперова винтовка Драгунов, която му осигурява смъртоносен обсег от 400 метра, пише Business Insider.

“Убих един от тях с куршум в главата, докато се опитваше да избяга,” казва преди време Муса пред Daily Mail. “Другите бяха по-лесни за убиване, защото не можеха да бягат много бързо.”

Муса снайпериста е на 26 г. и е роден в Иран. Той се присъединява към сирийските кюрдски Народни отряди за защита преди три години. Той се бие в Кобани от първия до последния ден на сраженията, обучавайки както и други снайперисти във времето, в което не защитава бойните си другари.

Муса е съществена част от борбата на кюрдите в Кобане срещу ДАЕШ, както арабите наричат Ислямска държава. В продължение на четири месеца, той се мести от една в друга разрушена къща в града, където си осигурява прикритие и избива колкото се може повече врагове.

“Когато валеше дъжд или сняг успявах да убивам повече бойци на ДАЕШ,” казва Муса. “Улучвам всичките си цели, не хабя патрони.”

Вижте още: 10-те най-смъртоносни снайперисти в историята

През септември 2014 г. бойци на Ислямска държава установява контрол над 350 кюрдски села в северната част на Сирия. Основният град, който попада в техен плен е Кобане, малък град на границата с Турция. Когато обсадата на Кобане получава сериозно внимание от страна на Запада от Ислямска държава струпват там хиляди свои бойци в опит да демонстрират надмощието си.

Вместо това, този техен ход се превръща в пример за тактически гаф, основно благодарение на усилията от страна на кюрдските Народни отряди за защита да изтласкат Ислямска държава от града.

С помощта на американски въздушни удари, на професионалната армия на Иракски Кюрдистан Пешмерга и на опозиционната Свободна сирийска армия Ислямска държава е изтласкана от града.

Човекът, който подържа духа на бойците от Народни отряди обаче е именно Муса снайпериста.

“След освобождаването на Кобани, обикaлях из града и намирах мишените си, които лежаха мъртви сред развалините.”

Счита се, че Муса е избил стотици бойци на Ислямска държава само в Кобани. Самият той обаче бива убит по-рано тази година в района на града.

Италианец на име Марчело от Кюрдската международна бригада в Рохава, която е съставена от чуждестранни доброволци, които се бият срещу Ислямска държава в Сирия, пише следното за Муса.

„В града, когато ние бяхме малобройни, а ДАЕШ бяха окупирали повечето сгради снайперът бе цар. Чеченските снайперисти ограничаваха движението на нашите бойни другари и избиха много от тях. Това бяха високоплатени наемници, които идваха от чужбина, за да ни унищожат.

Не можехме дори да вдигнем главите си без да се страхуваме, че ще бъде уцелени от снайпер. Тогава се появи Ардем. В този момент бе роден ‘Муса снайпериста’ от Кобане, който всяваше страх в сърцата на враговете.

Ако снайперистите в Кобане бяха царе, тогава Ардем бе императорът. Всеки път, когато имаше проблем Хевал Ардем, бе човекът на когото се обаждахме първо. Той се биеше ден и нощ и не след дълго от ДАЕШ научиха за подвизите му. Нито един чеченски снайперист не можеше да го застреля. Много от нас са живи заради него.“