Най-точните прогнози относно валутите за последната една година не идват от компания от Уолстрийт, а от полски брокер, сочи проучване на щатското финансово издание Bloomberg.

Брокерът TMS Brokers е базиран във финансовия район на Варшава, а екипът който дава прогнозите, се състои от четирима души. Той оглавява класацията на най-точните валутни прогнози за последната една година до септември, в изследване сред 61 инвестиционни компании, според справка на Bloomberg.

От TMS са били сред четирите най-точни анализатори на седем валути, сред които австралийския долар и британския паунд.

В изследване към корпоративните клиенти на финансовата компания през изминалото тримесечие от TMS бяха изключително акуратни в прогнозите си за долара, предвид на прогнозираното забавяне на китайската икономика. От компанията също така поставиха на сериозно съмнение поскъпването на долара спрямо останалите основни валути.

“Опитваме се да мислим нестандартно – понякога е възможно да има ситуации, определяни като черни лебеди, които да объркат всички модели за прогнозиране“, коментира Конрад Бялаш, ръководител на тима за прогнози на полския брокер, цитиран от Bloomberg. “Не се ръководим единствено от данните, които излизат“, допълва още той.

Очакванията на полския брокер за силни евро и йена през третото тримесечие, са били в светлината на прогнозирано забавяне на китайската икономика и промяна в нагласите за риск на инвеститорите.

В момента любимата сделка на Бялаш е скъсяване на еврото спрямо паунда, в очакване на нови стимули от страна на европейската централна банка.

TMS е основана едва през 1997 година, като е била прогнозите на инвестиционните банки от Лондон и Ню Йорк.

Saxo Bank A/S и National Bank of Canada са били на второ и трето място, респективно, по най-точни валутни прогнози за последната една година.