Състезанията за консумиране на храни се приемат за едно от най-спорните събития в света. Въпреки че много хора и медицински асоциации заклеймяват тези състезания като абсолютно отвратителни и опасни за човешкото здраве, има много хора, които не само им се наслаждават, но и участват в тях.

Въпреки съществуването на огромен брой легендарни състезания, които се провеждат oт десетилетия, нови дисциплини се появяват всеки ден. Какво се консумира на най-откачените състезания по надяждане ще ви разкажем сега:

1. Световното първенство по ядене на стриди

Световното първенство по ядене на стриди се провежда през юни в Ню Орлиънс, Луизиана. Това е конкурс по бързина на хранене, в който участниците се състезават за пари (1 000 долара за победителя).

През 2011 г. Пат Бертолети постави рекорд, след като изяде 468 стриди за 8 минута.

2. Световното първенство по ядене на чесън



Световното първенство по ядене на чесън се провежда в село Чидок, Дорсет, Югозападна Англия. През 2014 г. Дейвид Грийнман спечели този конкурс, като изяде 33 скилидки пресен чесън за 60 секунди.

3. Световното първенство по ядене на коприва

Световното първенство по ядене на коприва е друг луд фестивал, който се провежда в Дорсет. Това е състезание, в което участниците дъвчат листа от коприва.

Победител е участникът, който откъсне и изяде най-голям брой листа с 60-инчови клончета.

4. Световно първенство по ядене на кимчи

Ако обичате кимчи (корейско национално ястие), може да ви хареса идеята за участие в Световното първенство по ядене на кимчи, което се провежда в корейския квартал на Чикаго, Илинойс.

За да победят текущия рекорд, състезателите трябва да изядат повече от 3.86 кг от този деликатес за 6 минути.

5. Световното първенство по ядене на хамбургери



В Коринт, Мисисипи, участниците ядат бургери с говеждо месо, пържено в олио, както и соя, лук, кисели краставички и горчица. Рекордът е 44 хамбургера за 10 минути.

6. Световно първенство по ядене на люти чушки халапеньо

Има няколко състезания, в които участниците се състезават по ядене на най-голям брой супер люти чушки. Едно от най-известните е Световното първенство по ядене на люти чушки халапеньо в Тексас.

През 2006 г. 62-годишен бивш счетоводител преглътна 247 чушки за 8 минути.

7. Състезание по ядене на крокодилски яйца

Състезанието се провежда в крокодилска ферма в Патая в Тайланд. Състои се от ядене на 10 крокодилски яйца за най-кратко време.

Основната цел на това странно състезание е да насърчава местния туризъм.

8. Състезание по ядене на броколи



Дори и броколите, символ на здравословното хранене, може да бъдат предмет на конкурс по ядене. Том "Броколи" Ландърс е световен рекордьор за ядене броколи с 450 грама сурови броколи за 92 секунди.

9. Национално първенство по хранене с пържени гъби



Любителите на гъби могат да мерят сили помежду си на Националния шампионат по ядене на пържени гъби, който се провежда ежегодно в Пенсилвания.

Ако сте в състояние да изядете повече от 4 килограма пържени гъби за 8 минути, имате добър шанс да поставите нов световен рекорд.

10. Световно първенство по ядене на сандвич с банан и фъстъчено масло

Фенове на Елвис Пресли се събраха в Билокси, Мисисипи, за да почетат паметта на Краля, като участват в яденето на любимия му сандвич с банан и фъстъчено масло. През 2011 г. Пат Берлотели положи рекорд, след като изяде 28 парчета за 10 минути.

11. Състезание по ядене на суши



През април 2008 г. Тим"Eater X" Янус постави световен рекорд за ядене на суши, след като изяде 141 парче за 6 минути.

12. Състезание по ядене на майонеза

Това състезание е част от Купата по лакомия - двучасов конкурс, който може да бъде описан като най-вредния за здравето в списъка. Победителят от този конкурс - Олег Зорницки, изяден 3.6 кг.


13. Конкурсът по ядене на къри



Всяка година в Единбург, Шотландия, се провежда конкурс за ядене на къри. Преди да започне състезанието, организаторите проверяват физическото здраве на участниците и ги карат да подпишат отказ от отговорност, тъй като някои от участниците обикновено завършват с търсене на лекарска помощ.

Ето защо по време на конкурса британския Червен кръст е в състояние на повишена готовност.

14. Конкурс за ядене на живи хлебарки



Рекордът за хранене с живи хлебарки принадлежи на Кен Едуардс от Дербишир, Англия. През 2001 г. той изяде 36 мадагаскарски хлебарки за една минута.

През 2012 г. един човек почина, след като изяде дузина хлебарки в рамките на този конкурс във Флорида.

15. Състезание по ядене на магарешки пениси



За да участвате в най-откаченото и невероятно състезание в този списък, ще трябва да отидете в Пекин, Китай. В това състезание на всеки участник се дават три кофи.

Първата е пълна с пържени магарешки пениси, втората - със соса, а третата е празна, за плюене на полусдъфканите остатъци, преди някой от участниците да се е задавил.

16. Световно първенство по ядене на сладолед



Конкурси по ядене на сладолед има в много страни, но световен рекорд бе поставен на Световното първенство по ядене на сладолед във Флорида през 2014 година.

Джой Честнът, притежателят на няколко други рекорди по хранене, изяде 7.1 литра сладолед за 6 минути.

17. Световното първенство по ядене на скариди



Тук рекордът отново държи също Джой Честнът. Световното първенство по ядене скариди се провежда в Сингапур. През май 2010 г. Честнът постави световен рекорд, изяждайки 380 скариди за 8 минути.

18. Конкурс по ядене на тестисите на животни



Този конкурс се провежда в някои малки градове в няколко американски щата, като Илинойс, Мичиган и Монтана. Като правило, на хората се сервират пържени тестиси от бикове.

Участниците трябва да ядат възможно най-голям брой за 10 минути.

19. Световното първенство по хранене с раци



Крис Хендрикс, който държи световния рекорд в този конкурс в Атлантик Сити, Ню Джърси, изяде 331 за 12 минути.

20. Световната купа по ядене на кисели краставички



По време на Световното първенство по ядене на кисели краставички във Флорида Пат Бертолети изяде 2.6 килограма кисели краставички за 6 минути.

21. Състезание по ядене на сливови кнедли



Състезанието по ядене сливови кнедли се провежда в Чехия, където те са популярно ястие. В момента рекордът е 191 кнедли за час.

22. Конкурсът за скоростно хранене със суров лук



През 2004 г. Брайън Дъфийлд от Великобритания изяде 212 грама лук само за 1 минута и 32 секунди.

23. Състезание по ядене на патешки ембриони



Участниците имат 5 минути, за да изядат толкова сварени оплодени яйца, колкото могат. Колкото и да е странно, това състезание се провежда в Ню Йорк, а не в Пекин.

24. Световно първенство по ядене на пържени аспержи



Световното първенство по ядене на пържени аспержи се провежда ежегодно в Стоктън, Калифорния, и е един от тези конкурси, в които Джой Честнът остави значителна следа.

В качеството си на многократен шампион на този конкурс, през 2011 г. той се натъпка с почти 4.5 кг аспержи за 10 минути

25. Конкурсът по ядене на масло



Без значение колко е лудо може да изглежда, има състезание, в което участниците ядат цели пакети масло. През 2001 г. Дон Лерман изяде 113 грама солено масло за 5 минути.