Работата от вкъщи изисква сериозна самодисциплина и концентрация. Ето няколко съвета как да запазите мотивацията си в домашна атмосфера.

1. Създайте си работен план и се придържайте към него

Изготвянето на кратък план за деня е едно добро начало за работния ден. Отделете 20-30 минути докато пиете сутрешното си кафе или чай, за да подредите начина, по който, искате да протече деня ви.

2. Не забравяйте за облеклото

Домашната пижама или халат са много удобни за почивка на канапето, но ако искате да свършите планираното за деня, е добре да заложите на удобен панталон и блуза или рокля.

Това ще ви помогне да изградите граница между „вкъщи“ и „на работа“ и по-лесно да преминавате от работен в почивен режим и обратното. Освен това ще бъдете подготвени и за неочаквани посетители или срещи в последния момент.

3. Създайте си работен кът

Домашен офис точно до леглото не е най-добрата идея. Рискувате много бързо, след като сте станали, да се озовете обратно под завивките.

Ако е възможно, изберете място различно от спалнята и далеч от телевизора, където да създадете своя работен кът.

4. Направете си списък със задачи за деня

В края на всеки работен ден правете подробен списък със задачи за следващия, което ще ви мотивира да свършите всичко планирано. Колкото по-бързо приключите с всички точки в него, толкова повече време ще имате за себе си.

5. Сменете обстановката за ден или два

Изолирането вкъщи не е много продуктивно. Понякога човек има нужда да смени обстановката, макар и за малко. Веднъж или два пъти в месеца можете да използвате услугите като наем на офис за няколко часа или дни.

6. Затворете всички чатове

Нищо друго не може да бъде толкова дразнещо и разсейващо, колкото постоянните разговори с приятелите или семейството. Опитайте се да не включвате каквито и да било чатове, които не са свързани с работата ви, поне до ранния следобед, когато най-вероятно ще сте свършили по-голямата част от задачите си.

7. Разговаряйте с хора

Не забравяйте за срещите на живо с хора. Не по работа, а на кафе, в парка или в ресторанта. Разговорите с приятели понякога са мощен генератор на идеи или просто начин да оставите работата вкъщи за няколко часа.