Бъди по-съсредоточен в работата, имай по-малко срещи и накрая се прибери по-рано вкъщи. Звучи като мечта, но всъщност работи

Осемчасовият работен ден не се е променил много от времето, когато Хенри Форд за първи път го въведе в своите заводи, пише Fastcoexist. В днешно време американците работят дори малко повече – средно 8.7 часа на ден, въпреки че голяма част от времето прекарват в пращане на мейли, срещи и Фейсбук. Не е ли време да преосмислим колко време прекарваме в офиса?

Швеция например вече започна тази промяна. Там все повече компании преминават на 6-часов работен ден.

„Смятам, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди.“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базираната в Стокхолм компания за разработване на приложения Filimundus. Според него да останеш фокусиран върху определена работа в продължение на осем часа е голямо предизвикателство. Освен това, по думите му, е трудно да управляваш личния си живот извън работата.

Filimundus преминава към 6-часов работен ден миналата година и от компанията твърдят, че това не се е отразило на работата на хората. Мениджърският екип просто е помолил хората да не използват социалните медии и други лични неща, които да ги разсейват и е спрял някои редовни седмични срещи.

Вижте още: 9 постъпки на шефовете, заради които добрите служители напускат

„Моето впечатление е, че така е по-лесно да се съсредоточиш повече върху работата, която трябва да свършиш, имаш енергията да го направиш и ти остават сили, когато напускаш офиса“, казва Фелд.

Неговата фирма не е единствената в това начинание. Друг технологичен стартъп на име Brath направи промяната преди три години. За тях едно от основните предимства е, че това им е помогнало да наемат и задържат служителите. Според главния изпълнителен директор на Brath веднъж свикнал да имаш време за семейството и децата, за спортуване или просто да приготвиш хубава храна вкъщи, няма да искаш да го изгубиш. Вярваме, че това е добра причина служителите да останат с нас… ние всъщност се грижим за тях, обяснява той.

Във Filimundus също няма никакви минуси от промяната, компанията има една и съща продуктивност всеки ден. Според Фелд има случаи, когато нещо трябва да се направи спешно, но човекът си е тръгнал. Това обаче може да се случи и при 8-часов работен ден, обяснява той. По думите му някои хора твърдят, че намаляването на работното време е скъпа мярка за компанията, но това се базира на условното схващане, че хората са ефективни през 100% от 8-те часа.Всички в компанията изведнъж стават по-енергични. Колегите напускат офиса с радост и с радост се връщат на следващия ден, разказва Фелд. Той определя промяната като ключова за успеха на компанията. „Вярвам, че в днешно време ценим повече времето от парите си“. „Напълно съм сигурен, че все повече хора ще избират свободното време пред високата заплата….Ако служителите са щастливи, и вашата компания е щастлива.“, казва Фелд.