Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще загуби много, ако съсипе приятелството си с Анкара, като заяви още, че Турция няма да стои със скръстени ръце пред нарушенията на въздушното й пространство от руски бойни самолети, предаде Ройтерс.

"Нападение над Турция означава нападение над НАТО", каза Ердоган на съвместна пресконференция в Брюксел с белгийския премиер Шарл Мишел, цитиран от БТА.

"Нашите положителни отношения с Русия са известни. Но ако Русия загуби приятел като Турция, с когото си сътрудничи по много въпроси, тя ще загуби много и трябва да знае това", заяви още президентът на Турция.

Ердоган посочи Русия, наред с Иран, като държави, които се опитват да запазят статуквото в Сирия, където по думите му на власт е "един човек, станал причина за смъртта на 350 хиляди души и извършващ държавен тероризъм". Той напомни, че вчера НАТО изрази протест срещу нарушаването на турското въздушно пространство от руски самолети и осъди тези действия, като поиска обяснение.

Ердоган подчерта, че Турция няма да стои със скръстени ръце. "Ние, разбира се, е невъзможно да запазим търпение в лицето на това", каза той. По думите на турския държавен глава не само че "не подхожда на Турция да приеме това (нарушенията на въздушното й пространство), но и то напълно противоречи на принципите на НАТО".

"НАТО зае позиция спрямо ситуацията и категорично смятам, че ще го прави и занапред, защото нападение, извършено срещу Турция, е нападение срещу НАТО, това трябва да се знае", заяви Ердоган.

Държавният глава подчерта, че страната му приема бежанци, без да прави разграничение, като прилага политика на отворени врати, която е била принудена да възприеме.

"Невъзможно бе да кажем "не" на онези хора, които са се осланяли на нашите гранични пунктове", бягайки от Сирия, където срещу тях са използвани варелни бомби, изтъкна турският президент. "Ние не само прибираме онези, които дойдат на границата ни, но и онези, осъдени на смърт в морето", добави той.

В понеделник стана ясно, че руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия през уикенда. Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че Москва е обяснила нарушаването на турското въздушно пространство от неин самолет като "грешка", но посочи, че руската намеса в Сирия ескалира кризата.

Той подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски, но Турция не препоръчвам на никого, приятел или враг, да нарушава границите й".