Акциите на най-големия световен производител на смартфони – южнокорейската компания Samsung, поскъпнаха с 8.7% по време на търговията им в Сеул днес - след изненадващо добрите резултати, изнесени от компанията.

За третото тримесечие печалбата на компанията се е повишила със 79.8%, до 7.3 трилиона вона (6.29 милиарда долара), първата тримесечна печалба от две години и най-голямата от първото тримесечие на 2014 година. За сравнение средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 6.7 трилиона вона.

Samsung обяви още, че очаква приходите на компанията да са нараснали със 7.5% през третото тримесечие на годишна база, до 51 трилиона вона. Пълните си резултати компанията изнася през октомври.

„Това е много приятна изненада, като резултатите са далеч над средните очаквания“, коментира Даниел Ким, анализатор в Macquarie Equities Research, цитиран от СNBC.

По-добрата печалба е предопределена от два основни фактори – подобрението в маржина на печалбата в звеното за производство на дисплеи, както и по-добрите от очакванията продажби на новите модели от най-висок клас на компанията - Galaxy Note 5 и Galaxy S6 edge+.

Очакванията на анализаторите са, че печалбата на южнокорейската компания ще превиши тази от миналата година.

Съдействие за добрите резултати е оказало и силното представяне на звеното за чипове, които неутрализират до голяма степен забавянето при продажбите на смартфони.