От днес в продажба вече е най-новият iPhone на Apple, като нетърпеливи потребители се редяха на опашки от няколко дни, за да са сред първите купувачи на новото устройство.

И докато ентусиазмът сред потребителите е при върхови стойности, а специалистите прогнозират нови рекордни в историята на смартфона продажби, някои специалисти не се въздържат от критики.

Вижте още: iPhone 6S vs Samsung Galaxy S6

Ето основните недостатъци на новия iPhone - според изданието International Business Times:

Животът на батерията

Съществено подобрение се наблюдава по отношение на чипа и дисплея, който е първият чувствителен на натиск. Въпреки това обаче, Apple не предприема стъпки за повишаване на живота на батерията спрямо предходния модел.

Батерията на 4.7-инчовия модел 6S издържа до ден при нормално натоварване - време за работа, с което се отличават и предходните няколко поколения от популярния смартфон.

Вътрешната памет при базовия модел е крайно недостатъчна

От Apple не промениха практиката си да представят базов модел с 16 GB вътрешна памет. Това е крайно недостатъчно за съвременните потребители, които непрекъснато снимат клипове и държат снимките на смартфона си.

Паметта се запълва още по-бързо при ползване на новата функция Live Photos, която заснема кадри секунда преди и след снимката за кратко видеоклипче към снимките. Това заема два пъти повече памет от нормалната снимка и може бързо да изчерпа наличното пространство.

Подобрението на камерата не е особено забележително

След години, в които от Apple се придържаха към 8-мегапикселовата си камера, сега решиха да увеличат броя на мегапикселите до 12.

Според Дейвид Пог от Yahoo Tech обаче, това не води до съществено повишение в качеството на снимките спрямо предходния модел, който се отличаваше с една от най-добрите камери на пазара.

Хлъзгав гръб

От Apple запазват без промяна гърба на смартфона, който, в съчетание със заоблените му краища, може да се окаже доста хлъзгав. Това се сочи като един от малкото негативи по отношение на дизайна на новото устройство.

Някои нови функционалности са много ресурсоемки

Възможността за заснемане на видеоклип във формат 4К се приветства от потребителите, но то също така води до заемането на много свободен ресурс.

Тази възможност става крайно ограничена за потребителите, предпочели базовия модел с 16 GB вътрешна памет.