По традиция след излизането на всеки нов модел iPhone поглеждаме към това колко струва изработката му за Apple на база на вложени в него части. Сега това ще направим по отношение на новия iPhone 6S.

Виж още: Apple представи новата серия iPhone

Разбира се, трябва да се има предвид, че освен разходите за части за всеки един смартфон, Apple има и много други разходи, като маркетинг и реклама, както и дистрибуция, които заемат съществена част от ценообразуването.

Така, че не всичко, което остава отвъд материалните разходи за производство на умния телефон, е печалба за компанията.

Според специалисти от Bank of America Merrill Lynch материалните разходи за производство на един смартфон iPhone 6S възлизат сумарно на 234 долара.

Най-голям разход в смартфона е неговият процесор, който струва 127 долара.

Другите основни компоненти като екрана, камерата и батерията сумарно струват за компанията 73 долара. Всички останали компоненти на устройството, сред които и тялото на смартфона са с цена от още 33 долара. Така общо разходът възлиза на 234 долара.

И все пак, от Apple не могат да се оплачат от липса на печалба, предвид на факта, че цената на смартфона стартира от 749 долара. Според редица изследвания компанията прибира около 90% от печалбата в целия сектор.